zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Kulinarne mistrzostwo „Ekonomika”

2011-09-26, Autor: dk
Dwaj uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim zdobyli drugie miejsce na etapie wojewódzkim VI Mistrzostw Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia w Skoczowie.

Reklama

Uczniowie wodzisławskiego „Ekonomika”, zaraz po wakacyjnej przerwie, rozpoczęli kulinarne zmagania w konkursach gastronomicznych. Ciężka praca nie poszła na marne, gdyż Błażej Kubica i Sylwester Kurkowski zajęli drugie miejsce w szóstej edycji Mistrzostw Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, na szczeblu wojewódzkim. Młodzi kucharze wywalczyli także Puchar Marszałka Województwa Śląskiego.

Opieką merytoryczną służył chłopcom Krzysztof Zielonka, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSE w Wodzisławiu.

 

W czasie konkursu kucharze mieli 90 minut na przygotowanie siedmiu porcji dania głównego. Każda porcja musiała być udekorowana. Do dyspozycji mieli świeżego karpia oraz dodatki skrobiowe, warzywne i sos. Uczniowie sami musieli dobrać elementy dania, charakterystyczne dla danej kuchni i zgodne z obecnymi trendami.

 

Kucharze z Wodzisławia serwowali roladkę z karpia ze śliwką w sosie estragonowo-kawiorowego, podaną z ziemniakami massenet i galaretką z czerwonej cebuli.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1039