zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Młodzi kucharze i kelnerzy pokazali, że mają wielki talent

I Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów, zorganizowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach przy współpracy z Gościńcem Zodiac w Rzuchowie oraz Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich były doskonałą okazją do zaprezentowania się przez przyszłych mistrzów w zawodzie kucharz i kelner.

Reklama

Do udziału w I Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów  zgłosiły się szkoły z Chorzowa, Bielska- Białej, Zawiercia, Rybnika, Rydułtów, Zabrza, Raciborza, Dąbrowy Górniczej, Siemianowic Śląskich oraz reprezentacje czeskie z miejscowości Frýdek-Místek oraz Šilheřovice. Uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich przystąpili do rywalizacji o miano najlepszego kucharza, przygotowując danie z przystawką w myśl hasła „Wiosenne inspiracje z doradą” oraz o tytuł najlepszego kelnera w kategorii „Kelner – doradca kulinarny”.

 

Zmagania gastronomów obejmowały rozwiązanie testu z wiedzy teoretycznej oraz etap praktyczny. W nowej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach młodzi kucharze  przygotowywali przystawki dla trzech osób oraz dania główne. Finał tego etapu miał miejsce w Gościńcu Zodiac w Rzuchowie, gdzie wylosowany skrzyni produkt należało wykorzystać do stworzenia deseru.

Kelnerzy w części praktycznej musieli prawidłowo nakryć stoły do śniadań kontynentalnych oraz zaserwować danie metodą francuską, zaś w finale ich zadaniem było serwowanie wina w obecności konsumenta. Jury zmagań kelnerskich, które tworzyli przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich  - Adrianna Gajek, Dariusz Brudny, Michał Chabior i Roman Stobnicki, wysoko ocenił profesjonalne przygotowanie uczestników, a  szczególnie precyzję wykonania zadań i  zachowanie wszystkich zasad obsługi konsumenta.Wśród kelnerów – doradców kulinarnych konsumenta najlepszą okazała się  Klaudia Jencz, uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, przygotowana  do mistrzostw przez Iwonę Wrożynę. Drugie i trzecie miejsca zajęli kolejno: Agnieszka Rubaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO w Siemianowicach Śląskich oraz Szymon Przybyłowicz uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej.

 

Jury etapu kulinarnego wyłoniło zaś mistrzów patelni, którymi zostali: Paulina Pustelnik oraz Dimitrij Petrov z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej. Drugie miejsce zajęli Mariusz Jasiński i Zuzanna Sałbut z Zespołu Szkół Ekonomiczno–Usługowych w Rybniku, a na trzeciej pozycji uplasowali się Klára Studeničova i  Andrew Ungera - reprezentanci Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb, z czeskiego Frýdka-Místka.


W trakcie mistrzostw uczestnicy i zaproszeni goście mieli możliwość wysłuchania wykładu i obejrzenia pokazów w wykonaniu specjalistów sztuki kelnerskiej i kulinarnej, m.in. wykładu Bogdana Migasa - członka Stowarzyszenia Sommelierów Polskich o sztuce serwowania wina, pokazu parzenia kawy w wykonaniu Mistrza Polskich Baristów, Rafała Adamka oraz profesjonalnego pokazu barmańskiego w wykonaniu Janusza Kozłowskiego.

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1074