zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Piknik Militarny oraz Mistrzostwa młodych kucharzy i kelnerów w Rydułtowach

Aż dwie bardzo ciekawe imprezy jednego dnia organizuje Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Ostatniego dnia maja odbędą się I Piknik Militarny oraz II Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów. Będzie się działo!

Reklama

W ramach imprez, które odbędą się we wtorek 31 maja rydułtowska szkoła przygotowała dla wszystkich gości mnóstwo atrakcji m. in. gotowanie grochówki wojskowej przez uczniów szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy w ramach eliminacji kulinarnych, wystawy sprzętu wojskowego, pokazy i rekonstrukcje. Podczas Pikniku odbędzie się również ogłoszenie wyników konkursu fotograficznego dla gimnazjalistów  „Z historią w tle”.

 

I Piknik Militarny odbędzie się  na terenie szkolnego kompleksu boisk sportowych „Orlik”  przy ZSP 2 w Rydułtowach. Uroczyste rozpoczęcie obu imprez zaplanowano na godzinę 9:00. Następnie będzie można zobaczyć jak uczniowie szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy  przygotowują grochówkę wojskową i spróbować jak smakuje. Miłośnicy militariów będą mogli obejrzeć wystawy sprzętu wojskowego, plakatów propagandowych i replik broni. Będą też liczne pokazy i rekonstrukcje, w tym: pokaz musztry wojskowej, pokaz kadetów ZSP2 w Rydułtowach z zakresu podstaw działań taktycznych w logistyce, pokaz samoobrony, stanowisko rekonstrukcyjne oddziałów legionistów uzbrojonych w karabiny typu MAUSER oraz MOSIN wraz ze szpitalem polowym z okresu powstań śląskich i pierwszej wojny światowej, stanowisko zmechanizowanej piechoty WEHRMACHTU z motocyklem i karabinami maszynowymi typu MG34, MG42, stanowisko piechoty polskiej z okresu kampanii wrześniowej 1939 roku, stanowisko WOPR, stanowisko informacyjne Wojskowej Komendy Uzupełnień w Rybniku. Będzie też można postrzelać na strzelnicy ASG. Impreza potrwa do godziny 16:00.

II Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów odbywać się będą w Rydułtowach oraz w Radlinie, w restauracji „Leśna Perła”. Młodzi kucharze najpierw w ramach eliminacji przygotują grochówkę, a w drugim etapie przygotują potrawy ze schabu wieprzowego. O godz. 15:15 w „Leśnej Perle” zaplanowano finał konkursu, czyli gotowanie na żywo, którego głównym tematem będzie kuchnia fit, oparta na warzywach i owocach.

 

Młodzi kelnerzy swoją rywalizację rozpoczną o godzinie 9:30 w ZSP 2 w Rydułtowach, a pierwszą konkurencją będzie parzenie kawy. Następnie odbędzie się tam pokaz parzenia kawy Mistrza Polski Baristów - Rafała Adamka. Po nim zawodnicy przejadą do restauracji „Leśna Perła”, gdzie o godz. 12:00 wystartują w drugiej konkurencji – serwowaniu potraw metodą  francuską oraz sprzątnięciu po konsumpcji. Trzecią konkurencją dla kelnerów będzie dekantacja wina w obecności gościa – napowietrzenie. Po niej zaplanowano wykład Bogdana Migasa - członka Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Finał konkursu odbędzie się o godz. 15:15. Młodzi kelnerzy zmierzą się w konkurencji  „serwis angielski -filetowanie ryb okrągłych”.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.