zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Sukcesy uczniów w Gastro Kromĕřiž Cup 2019

Wyjazd w dniach 14 i 15 marca 2019 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Gastro Kromĕřiž Cup 2019 do Czech, zakończył się ogromnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego.

Reklama

Do rywalizacji finałowej konkursu Gastro Kromĕřiž Cup 2019 stanęło 81 reprezentantów w 4 kategoriach – Kucharz, Cukiernik, Barista i Sommelier. W konkursie uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Włoch i Polski. W tym roku, Ekonomik z sukcesem reprezentowali w kategorii kucharz: Łukasz Skowron z klasy III TG, zdobywając złoty medal oraz debiutantka - Paulina Bierza z klasy drugiej w technikum gastronomicznego, zdobywając brązowy medal.

Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego, łącznie z dekoracją, składającego się z 4 porcji - wykorzystując filet z kurczaka w dwóch różnych obróbkach termicznych. Każde danie musiało zawierać dodatki, sos, dekoracje i dwa elementy mięsne. Reprezentanci Polski zachwycili Jury, serwując roladki drobiowe z rukolą i wieprzowiną, roladki drobiowe z wątróbką w bekonie, kuleczki mięsne, gołąbka drobiowego z kaszą, puree marchewkowo-dyniowe i puree ziemniaczano-buraczkowe, marynowane i duszone warzywa, fondanta ziemniaczanego, siano z pora, pianki z ziołowego jogurtu, karmelizowane żółte buraki, sosy grzybowe i żurawinowe.

Na tym sukcesy naszej szkoły się nie zakończyły. Po raz drugi wodzisławski Ekonomik wystartował w kategorii cukierniczej, gdzie dwie uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji „Cup Cakes” o tematyce „Svět kolem nás“, czyli „Świat wokół nas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieku 6 sztuk muffin w ciągu 25 minut wraz z nadzieniem, a następnie sporządzenie kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie do dyspozycji uczniowie mieli tylko 20 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego Retigo, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych.

Karolina Waler zdobyła wyróżnienie za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem malinowym i barwnymi kremami „Sweet Internet”. Beata Glinka otrzymała brązowy medal za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem pistacjowym z kiwi i słonym kremem z serków Filadelfia i mascarponne, „Sweet & salt cupcakes - World of optimist and pessimist”.

Nasi młodzi medaliści zostali przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych - Krzysztofa Zielonkę. Wyjazd był też okazją do obserwacji technologii sporządzania i serwisu kawy przez baristów oraz prezentacji i podawania win przez sommelierów w obecności konsumentów. Nasza młodzież miała okazję zwiedzić szkołę i miasto, szkolną stadninę koni klas technikum i szkoły zawodowej, ogrody zamkowe wraz z minizoo, zabytkowy rynek Kromĕřiža i palmiarnię w ogrodach wpisanych na listę zabytków UNESCO.

 

 

 

Oceń publikację: + 1 + 6 - 1 - 23

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1038