zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

W Rydułtowach powstała nowoczesna pracownia gastronomiczna

2014-04-07, Autor: mk
Nakładem ok. 200 tys. zł uruchomiono w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach nowoczesną pracownię gastronomiczną z zapleczem.

Reklama

Prace, które trwały od grudnia, obejmowały adaptację i remont kapitalny pomieszczeń pierwszego piętra budynku szkoły na nową pracownię gastronomiczną wraz z zapleczem. Podłoga i ściany zostały wyłożone nowymi płytkami. Wymieniono również wewnętrzną instalację oświetlenia i gniazd wtyczkowych, grzejniki i zawory termostatycznych. Pracownie wyposażono w specjalistyczne meble i urządzenia do gastronomii. Do klasy trafiło m.in. 14 stołów przyściennych ze zlewozmywakami., piece elektryczne z płytami ceramicznymi, piec konwekcyjno – parowy do pieczenia ciast, pieczywa, mięs, ryb i drobiu, naświetlacz do jaj, a także ekran elektryczny multimedialny. W zapleczu znajdują się dodatkowo dwie zmywarki do naczyń z funkcją wyparzania, szafki ubraniowe dla uczniów oraz szafy magazynowe na sprzęt gastronomiczny. Ponadto pracownię wyposażono w wentylację mechaniczną.

Uroczystego otwarcia dokonano 18 marca z udziałem starosty Tadeusza Skatuły, który przypominał, że zaledwie kilka tygodni wcześniej w Powiatowym Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śl. zorganizowano konferencję na temat podnoszenia jakości i atrakcyjności szkolnictwa ponadgimnazjalnego.

 

– Podczas tej konferencji mówiono m.in., że jednym z warunków podnoszenia jakości oświaty jest stosowanie innowacyjnych, niekonwencjonalnych metod zdobywania wiedzy przez uczniów, realizacja programów nauczania w dobrze wyposażonych pracowniach z wykorzystaniem nowoczesnych technik informatycznych i sprzętu hi-tech, a także poszerzanie oferty zajęć pozalekcyjnych. Dzisiejsze spotkanie, podczas którego dokonujemy symbolicznego uruchomienia nowoczesnej pracowni gastronomicznej w tej szkole, jest najlepszym dowodem jak słowa powinny być przekuwane w czyny – podkreślał Tadeusz Skatuła.

 

Pod dużym wrażeniem rozmachu, z jakim zaprojektowano i wykonano nową bazę dydaktyczną dla przyszłych kucharzy i gastronomów w Rydułtowach, byli również naukowcy z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W połowie marca przybyli oni do rydułtowskiego Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z wizytą patronacką i wykładem o żywności wysoko przetworzonej. Podczas tych odwiedzin mieli okazję zwiedzić nowoczesną pracownię.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.