zamknij

Gastronomia

Restauratorzy cienko przędą. Polacy rzadziej stołują się poza domem [RAPORT]
0

Restauratorzy cienko przędą. Polacy rzadziej stołują się poza domem [RAPORT]

Aż 67 proc. restauratorów zauważyło, że wskutek wysokiej inflacji Polacy zaciskają pasa i rzadziej pojawiają się w tym roku w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Natomiast 69 proc. wskazuje, że jeśli klienci już się pojawią, to zostawiają niższe paragony – tak wynika z raportu „Polska na Talerzu” Kantar i Makro Polska. Mniejsze wydatki konsumentów to – obok podwyżek cen gazu i prądu czy problemów kadrowych – jedno z największych wyzwań branży.

2023-11-25 09:00 Autor: mz
Smaki kuchni śląskiej trafiły na międzynarodowe stoły
0

Smaki kuchni śląskiej trafiły na międzynarodowe stoły

O tym, że kuchnia może być pasjonująca wiedzą wszyscy. Może też być odkrywcza, smaczna i edukacyjna - czego dowodzi wodzisławski Ekonomik.

2019-12-11 06:00 Autor: AB, materiały prasowe
„Złote ryby” Ekonomika, czyli ogólnopolski sukces
0

„Złote ryby” Ekonomika, czyli ogólnopolski sukces

W pierwszy weekend października uczennice Ekonomika wzięły udział w II Ogólnopolskim Konkurs Kulinarny „Czas na rybę!”. Organizatorem rywalizacji była  Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” (RLGD „Opolszczyzna”) – stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb.

2019-10-07 08:17 Autor: AB, źródło: materiały prasowe
Podwójne i smaczne Srebro dla Ekonomika
0

Podwójne i smaczne Srebro dla Ekonomika

Gastronomiczna rywalizacja cieszy się ogromną popularnością wśród znawców fachu i miłośników dobrej kuchni. Od wielu lat uczestniczy w niej również wodzisławskie Technikum Nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej.

2019-10-04 07:58 Autor: AB, źródło: materiały prasowe
3

Wodzisław: młodzi chłopcy próbują sił w biznesie gastronomicznym. Cafe&Drink „Paleta” przy Wałowej już działa

W bliskiej odległości od Rynku w Wodzisławiu swoje podwoje otworzył nowy lokal. Z Cafe&Drink "Paleta" wystartowali młodzi chłopcy po szkole gastronomicznej.

2014-09-09 11:00 Autor: M.Krzepina
Tym razem Kawulok ''ugotował'' sobie brązowy medal
0

Brązowy medal dla ucznia ZSE

Uczeń Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego zdobył brązowy medal podczas XIX edycji Międzynarodowego Konkursu Gastro Junior Brno 2013 – Bidvest Cup.

2013-02-13 00:00 Autor: ld
0

Kolejny sukces młodego kucharza z Wodzisławia!

Uczeń wodzisławskiego „ekonomika” zwyciężyli w IV Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy, organizowanym w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie.

2012-12-08 00:00 Autor: dk
To, co ma nas wyróżniać to serwowanie jedzenia w absurdalnie niskich cenach – mówi nowy właściciel Zenon Depta
3

Radlin: otwierają bistro, w którym kupisz obiad za 6 zł

W miejscu popularnego w Radlinie Odysa powstanie nowy lokal gastronomiczny. To, co ma go wyróżniać to nieprzyzwoicie niskie ceny.

2012-09-13 07:00 Autor: igra
0

Uczeń „ekonomika” gotuje na medal

Uczeń Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim znalazł się w ścisłej czołówce najlepszych kucharzy, wyłonionych w Międzynarodowym Konkursie Młodych Profesjonalistów Branży Gastronomicznej „Gastro Junior Brno 2012 Nowaco Cup”.

2012-03-18 00:00 Autor: dk
0

Czesko-polska wyprawa kulinarna nagrodzona

Projekt pt. „Polsko-czeska wyprawa kulinarna w świat”, realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach oraz przez Szkołę Średnią Vítkov – Podhradí, zajął pierwsze miejsce wśród Funduszy Mikroprojektów Euroregionu Silesia.

2011-11-12 00:00 Autor: dk