Śląsk to specyficzny region Polski, jeśli chodzi o upodobania kulinarne. To ciężka, mięsna kuchnia. Wynika ona z wpływów niemieckich, ale i charakteru pracy, jaka dawniej (i wciąż zresztą) na Śląsku była najbardziej popularna, czyli z górnictwa. Po porządnej ruladzie z modrą kapustą i „gumiklyjzami” sił starczało nawet na wyczerpującą szychtę. Dzisiaj jednak nawet tak tradycyjne części Polski ulegają modzie na kuchnie świata. A wiemy doskonale, co jest naszym ulubionym daniem. Z ziemi włoskiej do śląskiej.
2020-05-04 22:39AKTUALIZACJA: Tragedia na hałdzie w Radlinie. Przewróciła się ciężarówka, nie żyje kierowca
16529Wybory: pięciu kandydatów na prezydenta Wodzisławia. Na kogo oddacie głos? [SONDA]
12584Godów: śmigłowiec LPR w Łaziskach. Wiemy co się stało
6388Wypadek na Radlińskiej. Motocyklista trafił do szpitala
6128Radlin: znamy szczegóły tragicznego zdarzenia na hałdzie
5957Akcja służb w związku z Funduszem Sprawiedliwości. ABW weszło do domu Michała Wosia
4Ślōnskŏ godka po pierwszym czytaniu w Sejmie. "Psy szczekają, karawana jedzie dalej"
4Gorąco w Wodzisławiu. Mieczysław Kieca przegrał dwa procesy wyborcze
1Jak autobusy będą kursować w święta? Sprawdźcie
1Szokujące dane. Rekordzista zalega w ZUS-ie ponad 800 mln zł
1Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert