zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Ekonomik zaprosił gimnazjalistów na warsztaty kulinarne

2015-05-27, Autor: dk ; źródło: Ekonomik
Przez cały marzec i kwiecień pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Ślaskim przeżywała prawdziwe oblężenie. Gościli w niej bowiem uczniowie trzecich klas gimnazjów z całego powiatu wodzisławskiego.

Reklama

Gimnazjaliści podczas warsztatów kulinarnych organizowanych przez „Ekonomik” przygotowywali potrawy tworząc zespoły kucharskie z uczniami wodzisławskiej szkoły. Pod nadzorem nauczyciela gastronomii obierali, tarli, kroili, porcjowali, smażyli i dekorowali dania. W trakcie zajęć praktycznych młodzież z gimnazjów zapoznała się z nowoczesnym wyposażeniem szkolnej kuchni, zasadami bhp i higieny na pracowni, technikami obróbki i zasadami podawania dań oraz z kierunkami kształcenia w „Ekonomiku”. Spotkania warsztatowe były bardzo różnorodne i obejmowały tematykę kuchni regionalnych, narodowych – w tym francuskiej i włoskiej oraz kuchni międzynarodowych.Kucharze i gastronomowie „Ekonomika” zapoznali swych młodszych kolegów i koleżanki z tajnikami sztuki kulinarnej poprzez wspólne gotowanie i degustacje. Gimnazjaliści mieli okazję przygotować m.in. zupę cebulową z grzankami, ratatouille z plastrami ziemniaków, Crêpes Suzette, zapiekane naleśniki z czekolada i bitą śmietaną, tosty francuskie z konfiturami na ciepło, kolorowe desery na bazie galaretek i owoców, desery ptasie mleczka z owocami, pizzę i mini pizzerinki oraz sałatki i surówki. Zajęcia zakończyły się degustacją wykonanych potraw.
Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.