zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Europa je po śląsku. Smakuje?

2019-11-13, Autor: AB

Ubiegły tydzień upłynął pod znakiem goszczenia uczestników projektu „Kitchen our Kingdom, Cookin our Passion”. W wodzisławskiej szkole przyszedł czas podsumowań.

Reklama

W ubiegły poniedziałek Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu przywitał gości z Francji, Turcji, Włoch, Słowenii i Rumunii. To pierwsza wizyta, która odbyła się w ramach projektu i jednocześnie jego oficjalna, partnerska inauguracja.

Goście zapoznali się ze strukturą szkoły i kierunkami kształcenia w Ekonomiku. Przedstawiono również inne projekty unijne realizowane przez szkołę. Delegacje partnerskich szkół zwiedziły pracownie zawodowe hotelarzy, turystów, ekonomistów, informatyków i gastronomów, sale gimnastyczne i zaplecze rekreacyjno-socjalne naszej szkoły. Uczestniczyli również w lekcjach otwartych z języka polskiego i języka angielskiego.

W fartuchach z logo projektu rozpoczęły się zajęcia w pracowni gastronomicznej prowadzone przez Krzysztofa Zielonkę. Szefowie zgłębiali tajemnice polskiej i śląskiej kuchni. Był żurek, bigos, kotlet schabowy i sałatka jarzynowa. Nie zabrakło wizytówki kulinarnej Śląska, czyli głównego dania niedzielnego obiadu naszych stołów rolady śląskiej z sosem, kluskami modrą kapustą. Hitem dla gości była nauka sklejania pierogów i formowanie klusek śląskich. 

Zagraniczne jury w śląskiej rywalizacji

Ogromnym zaskoczeniem i wyróżnieniem był udział przybyłych szefów kuchni w pracach jury IX Śląskiej Jesieni Kulinarnej, która w tym roku proponowała dania śląskie w międzynarodowym wydaniu. To przedsięwzięcia zrobiło na gościach ogromne wrażenie - rozmach, organizacja, logistyka i przede wszystkim poziom imprezy wprawił w zdumienie i zachwyt. Niepowtarzalność smaków, estetyka serwowania, zaangażowanie i umiejętności uczniów stały się dla nich inspiracją do dalszej pracy w rodzimych już palcówkach. W ramach warsztatów, poza fenomenalną kuchnia szkolną, gospodarze zaproponowali im również udział w szkoleniu przeprowadzonym przez  szefa kuchni Promu MF Polonia Unity Line Mirosława Bobrowskiego, vi-ce mistrza Europy i sędziego międzynarodowego w carvingu. Spod ręki mistrza i uczestników wyszły prawdziwe dzieła sztuki - owocowe bądź warzywne rzeźby, precyzyjne, kolorowe, fantazyjne.

Od Ekonomika do Krakowa z kuchnią w tle

Wizyta była również okazją do zwiedzenia Krakowa - kolebki polskich tradycji i polskich smaków. W końcu kuchnia polska wywodzi się z królewskiego dworu. 

- Był to fantastyczny czas wzajemnego poznawania się, inspirowania i tworzenia planów na niedaleką przyszłość

- podkreślają organizatorzy. 

- Wszyscy zagraniczni goście wysoko ocenili organizację mobilności projektu, umiejętności uczniów oraz wizerunek szkoły i wyposażenie pracowni. Wielokrotnie podkreślali naszą gościnność i ogromne zaangażowanie. Marc Krewiss na pożegnaniu powiedział „Tell your headmistress that everything was briliant”

- dodał koordynator projektu.

 

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 4

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.