zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Gastronomowie z „Ekonomika” na warsztatach kuchni molekularnej Łukasza Konika

To była prawdziwa gastronomiczna przygoda dla uczniów klas III b TG oraz IV TG z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim. Podczas warsztatów prowadzonych przez znakomitego kucharza, Łukasz Konika młodzi adepci sztuki kulinarnej poznali kuchnię molekularną.

Reklama

Warsztaty, w których udział wzięli uczniowie wodzisławskiego „Ekonomika” zorganizowane zostały przez Śląską Wyższą Szkołę Medyczną w Katowicach. Podczas zajęć Łukasz Konik pokazał, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna, jeśli lekkie dania przygotowywane są z fantazją. W kuchni przypominającej laboratorium, najlepszy kucharz wśród naukowców, zaprezentował, jak ugotować coś oryginalnego, smacznego, zdrowego i dietetycznego wykorzystując wiedzę o zjawiskach fizycznych i właściwościach fizyko-chemicznych produktów spożywczych. Uczestnicy pokazu mieli okazję dowiedzieć się czym jest nowoczesna i zdrowa kuchnia molekularna, poznać tajniki gotowania w ciekłym azocie, efektownego wędzenia, próżniowego przechowywania żywności oraz żelifikacji. Mogli też spróbować owocowych drinków z suchym lodem, kurczaka gotowanego w ciekłym azocie, lodów o smaku pomidorów, pianek śmietanowo – czekoladowych, molekularnych lizaków oraz marchewkowego kawioru.
Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1079