Polska kuchnia obfituje w potrawy, które są synonimem grzechu w diecie. Niestety wszystko co tłuste smakuje najlepiej, to wynik jednej z właściwości tłuszczu – jest nośnikiem smaku i zapachu. Czy istnieje jakaś alternatywa dla ulubionych, skąpanych w tłuszczu pączków i faworków? - Oczywiście, że tak - mówi Małgorzata Kucharczyk, właścicielka Centrum Dietetycznego Naturhouse Wodzisław Śląski i Radlin.
Pączek, który znamy, nie wyglądał zawsze tak samo. Przybył do nas najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu. Już wtedy w ostatnie dni karnawału były czasem zabawy i picia, a na stołach królowały tłuste potrawy, w tym pączki. Początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone w smalcu. Podawano je z tłustymi mięsami, całość popijano wódką. Na szczęście sposób przyrządzania pączków nieco się zmienił od tamtych czasów. Jednak nadal nie należą one do najzdrowszych deserów.
Jeden pączek, ważący około 80g ma aż 340 kcal, co odpowiada porcji obiadowej. Dodatkowo obfituje w dużą ilość tłuszczu - 12g w jednej sztuce, część tego tłuszczu stanowią kwasy tłuszczowe nasycone i kwasy tłuszczowe trans, których nadmiar jest główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.
Cukry proste zawarte w pączkach bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Wiadomo, że coś co gwałtownie i wysoko się podnosi, musi tak samo szybko spaść - trzustka zaczyna wydzielać duże ilości insuliny, która zbija zbyt wysoki poziom glukozy. Następstwem tej reakcji jest ponowne uczucie głodu, spadku energii i niestety ochota na kolejnego pączka. Nadmiar cukrów odkładany jest w postaci tkanki tłuszczowej, co nie jest korzystnym zjawiskiem dla osoby dbającej o linię.
- Niestety nie da się przyrządzić pączków całkowicie w wersji light. Natomiast poważną zmianą będzie zastąpienie smażenia pieczeniem 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Zamiast cukru można również użyć stewii, która jest naturalnym, roślinnym słodzikiem. Po upieczeniu nadziewamy pączki gotowanymi owocami, które śmiało mogą zastąpić konfiturę. Jeżeli już zdecydujemy się na tradycyjne pączki z cukierni, wybierając się tam starajmy się nie być głodni. Głód nie jest dobrym doradcą, ponieważ chętniej kupujemy i zjadamy więcej, niż potrzebuje nasz organizm - mówi Małgorzata Kucharczyk.
Kolejnym smakowitym deserem po jaki sięgamy w Tłusty Czwartek są faworki. Pochodzą z Litwy i Niemiec i - jak głosi legenda - powstały w wyniku błędu cukiernika. Sporządzone w tradycyjny sposób zawierają aż 500 kcal w 100g (ok. 6 sztuk)! Jednak można przyrządzić je w bardziej dietetyczny sposób. Do miski wbijamy 2 żółtka, 100g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru wanilinowego i szczyptę soli. Miksujemy wszystko, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 200g mąki i wyrabiamy ręcznie. Tak powstałe ciasto formujemy w charakterystyczny dla faworków kształt i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut. Tak wykonane faworki mają nie 90 kcal, a ok. 20 w jednej sztuce.
Coraz bardziej popularnym deserem są „pankejki”. Przybyły do nas z Ameryki, gdzie ich miłośnicy jedzą je z syropem klonowym. Jest to również dosyć tłuste danie, które dostarcza ogromną ilość nadprogramowego cukru. Dla nas zdrowszą alternatywą są naleśniki, czy placki otrębowe, które można wykonać w dietetyczny sposób, a syrop klonowy zastąpić świeżymi owocami, twarogiem, czy wytrawnymi dodatkami. Białą mąkę, używaną do tradycyjnego ciasta, można zastąpić razową, zawierającą duże ilości błonnika. Takie ciasto smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Jest nieco grubsze i ścina się o wiele dłużej niż to z białej mąki. Do tak przygotowanych naleśników, czy też placków - zależy od grubości ciasta, można dodać najróżniejsze zdrowe składniki: szpinak z serem typu feta, kurczak z warzywami, czy bardziej na słodko: owoce, nisko słodzona konfitura, chudy twaróg czy budyń.
- Niezależnie od tego czy mamy problem z wagą czy nie, powinniśmy chociażby ze względów zdrowotnych, uważać na to co jemy. Jeżeli istnieje sposób, który przynajmniej w niewielkim stopniu pomoże zachować zdrowie i nie odbiera przyjemności jedzenia - korzystaj z niego pamiętając o zasadzie „we wszystkim trzeba mieć umiar, ale przede wszystkim w umiarze”… i nawet Tłusty Czwartek nie jest już taki straszny - zauważa Małgorzata Kucharczyk.
Jak przygotować pyszne, dietetyczne pączki?
Dla osób będących na diecie bądź dbających o linie dzień ten stanowi nie lada wyzwanie. Dietetycy Naturhouse Wodzisław Śląski i Radlin przygotowali idealne rozwiązanie, a mianowicie zdrowszą alternatywę jaką są pączki pieczone w piekarniku.
Do ich wykonania nie potrzebujemy ogromnej ilości tłuszczu dzięki czemu jesteśmy w stanie zmniejszyć zawartość tłuszczu, aż 10-krotnie, a zawartość kalorii 3-krotnie. Nadziewać je można dżemem 100 proc., czyli takim bez cukru, kaloryczny lukier zastąpić cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze - zdrowszym odpowiedniku cukru.
Pamiętajmy, że tradycyjne pączki dostarczają około 300 kcal. By spalić 1 pączka należy biegać około 20 minut lub spacerować przez 40 minut.
--------
Pieczone pączki (przepis Dietetyk Marzeny Flagi z Naturhouse Wodzisław Śląski):
Składniki:
•Mąka pełnoziarnista - 180g
•Mąka pszenna – 180g do ciasta + 24g do rozczynu (2 łyżki) + 36g na podsypanie stolnicy (3 łyżki)
•Jajko - 1 cała sztuka i 1 białko
•Cukier - płaska łyżka
•Sól - szczypta
•Drożdże - 1/3 opakowania (33g)
•Mleko 1,5% - 1⁄2 szklanki
•Dżem 100% - łyżeczka na każdego pączka
Przepis:
1. Do miski wrzucić pokruszone drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mleko podgrzać, a następnie wlać do miski, wyrobić rozczyn, który należy odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ściereczką).
2. Mąki wymieszać ze sobą, dodać szczyptę soli. Jajko i białko miksować przez 1-2 minuty, następnie wlać do rozczynu, wymieszać i stopniowo wsypywać suchą masę, wyrobić ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk to należy dosypać mąkę).Zostawić na 75 minut do wyrośnięcia- przykryć ściereczką.
3. Ciasto rozwałkować na 1- 1.5 cm grubości, następnie należy szklanką wykrajać kółka. Nakładać na wierzch po łyżeczce dżemu i wyrobić kulkę ( ja sklejam je najpierw jak na pierogi, a następnie zlepiam rogi do środka i w tedy delikatnie formuje kulkę w rękach).Pączki zostawić na 30-45 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 12-15 minut . Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Pyszne dietetyczne pączki – przepis 2
Składniki:
szklanka mąki tortowej (120g)
• szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (130g)
• 25g drożdży
• pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
• jajko rozmiar L
• 2 - 3 krople słodzika Pecva
• 1 saszetka budyniu waniliowego Slimbel lub konfitura Dietesse
• aromat śmietankowy
Przygotowanie:
• opcja z budyniem
Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować rozczyn – podgrzać mleko, połączyć z drożdżami, słodzikiem Pecva oraz łyżką mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać jajko i zmiksować na pianę. Wsypać mąkę, dodać aromat i wyrabiać ciasto aż będzie odklejało się od rąk. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysypać trochę mąki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszczyć je na grubość około 2 cm i wycinać kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę budyniu i skleić końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść około 10 pączków. Gotowe pączki ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstawić na kolejną godzinę. Następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
• w opcji z konfiturą Dietesse na każde kółko pączka nakładamy łyżeczkę konfitury i sklejamy końce, tak by powstała kulka.
Przepis na lekkie faworki
Składniki:
• 2 żółtka (40g)
• mąka tortowa (200g)
• jogurt naturalny (100g)
• szczypta cukru waniliowego (10g)
• 2-3 krople słodzika Pecva
• 1⁄2 łyżeczki soli
• kilka kropli aromatu waniliowego
• 1 łyżeczka cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Do średniej wielkości miski wbić żółtka, dodać jogurt naturalny, słodzik Pecva, sól i kilka kropli aromatu. Miksować wszystko aż masa będzie puszysta. Dodać mąkę i wyrobić ciasto ręcznie (powinno odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli). Gotowe ciasto odłożyć na 10 minut, po czym wałkować na grubość ok. 2-3mm i pokroić na 1,5 cm paski o długości około 10 cm. Paski ponacinać w środku, przewlec jeden koniec faworka przez dziurkę. Poukładać gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu przez 10-15 minut (aż nabiorą ładnego rumianego koloru). Gotowe faworki posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 30 faworków.
Dietetyczne faworki- pieczone (przepis Dietetyk Marzeny Flagi z Naturhouse Wodzisław Śląski)
Chrusty wykonane są z mąki pełnoziarnistej i pszennej. Tradycyjną śmietanę zastępujemy jogurtem naturalnym, a smażenie na głębokim tłuszczu – pieczeniem. Tak zmieniona wersja posiada dziesięciokrotnie mniej tłuszczu i prawie trzykrotnie mniej kalorii ! Poza tym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne.
Składniki:
• Mąka pełnoziarnista - 130g
• Mąka pszenna - 130g
• Jogurt naturalny - 80ml
• Jajko - 2 sztuki
• Proszek do pieczenia - 1-2 łyżeczki
• Cukier puder - płaska łyżka
• Sól - szczypta
Przepis:
Składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, które następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu. Z przepisu wyjdzie około 40 faworków. Jeden faworek (ok.12g) dostarcza 29 kcal.
Naturhouse Wodzisław Śląski>>
Mały Rynek 1, 44-300 Wodzisław Śląski
Naturhouse Radlin>>
ul. Majora Piotra Rogozina Iwanowicza 60, 44-310 Radlin
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Śmigłowiec wojskowy znów będzie nad regionem. Poszukiwania awionetki wznowione
27461[AKTUALIZACJA] Awionetka spadła w Gorzycach? Nadal trwa akcja służb
16919Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Wodzisławiu Śląskim?
12625Poszukiwania zakończone. Awionetka nie spadła jednak na ziemię?
12586Rydułtowy: poważny wypadek na Raciborskiej. Trzy osoby trafiły do szpitala
12365Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Wodzisławiu Śląskim?
+93 / -53Czyny zamiast wizualizacji. Alan Szatyło i Wodzisław 2.0 szansą dla Wodzisławia Śląskiego
+41 / -5Gorąco w Wodzisławiu. Mieczysław Kieca przegrał dwa procesy wyborcze
+48 / -12Marklowice: kierujący koziołkował i dachował. Został ukarany bardzo wysokim mandatem!
+34 / -4Akcja służb w związku z Funduszem Sprawiedliwości. ABW weszło do domu Michała Wosia
+29 / -2Poszukiwania zakończone. Awionetka nie spadła jednak na ziemię?
3II tura wyborów samorządowych 2024. Frekwencja na godz. 12
1Jadowite pająki prosto z USA w Lubomi. Czy to czarna wdowa?
1Rydułtowy: poważny wypadek na Raciborskiej. Trzy osoby trafiły do szpitala
1Potrącenie na Bema w Rydułtowach. 83-latka trafiła do szpitala
1Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert