zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Jak smakowała mistrzowska karkówka młodych kucharzy?

2012-11-30, Autor: dk
„Wariacje z karkówką” – pod takim hasłem pod koniec listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. odbył się międzynarodowy konkurs kulinarny Śląska Jesień Kulinarna.

Reklama

Dwanaście dwuosobowych drużyn, w tym 10 z województwa śląskiego oraz po jednej ze Świnoujścia i z Czech, miało za zadanie w ciągu 90 minut przygotować danie z karkówki. - Tegoroczny konkurs był o tyle ciekawy, że uczniowie dopiero na miejscu otrzymali produkty. Była to karkówka, przyprawy oraz pesso gryczane i z tego należało stworzyć coś ciekawego – mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE i zarazem znany w regionie kucharz.

Choć zadanie nie było łatwe, zawodnicy wykazali się profesjonalizmem i poradzili sobie z nim bardzo dobrze. Mięso przygotowane przez uczestników zostało poddane obróbce termicznej z wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii peklowania i marynowania. Jak mówi Rączka, karkówka wbrew pozorom nie jest łatwym produktem do obróbki, gdyż może wyjść „żylasta” czy „gumiasta”.

 

Całość walorów smakowych i aranżację talerza oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, eksperta kulinarnego RM Gastro. - Patrząc na potrawy przygotowane przez młodych kucharzy, można powiedzieć, że wygląda to fenomenalnie. Musimy jednak pamiętać, że przed podaniem należy skosztować to, co przygotowaliśmy – podkreślił przed ogłoszeniem wyników przewodniczący jury.

 

>> Zobacz galerię zdjęć

 

Podobnie jak przed rokiem, główną nagrodę komisja konkursowa przyznała uczniom Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Rybnika: Martynie Rusin i Danielowi Ząbik (opiekun – Katarzyna Solis). Drugie miejsce zdobyła drużyna z naszego wodzisławskiego ”Ekonomika”: Adam Papierz i Sylwester Kurkowski (opiekun – Judyta Lamża), którzy przygotowali grillowaną roladę wieprzową z kapustą kiszoną i soczewicą,  z sosem z grzybów leśnych w towarzystwie miseczki z sałatą z pesso i chipsów w towarzystwie kapusty włoskiej. Goście z Czech.: Jiri Flora i Petr Stibor (opiekun – Vaclav Forman) zajęli trzecie miejsce.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1071