zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Jesienią w Ekonomiku smakuje najlepiej!

2019-11-07, Autor: AB, materiały prasowe

Kuchnia międzynarodowa na śląskim stole była motywem przewodnim tegorocznej, dziewiątej już, edycji „Śląskiej jesieni kulinarnej” w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. 

Reklama

W dzisiejszej smacznej rywalizacji wzięło udział dziewięć drużyn ze szkół gastronomicznych regionu. Jak co roku gośćmi Ekonomika byli również uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Marklowicach.

Rywalizacja była i apetyczna, i wymagająca zarazem, a efekt kulinarny oszołamiający. Dania wabiły tradycją śląską w międzynarodowym wydaniu, stąd na stole pojawiła się polędwica wieprzowa z cappucino borowikowym, polanym masłem, kurkami i chrzanem spaghetti czy kaczka z puree czosnkowym, lawendą, pieczarkami, krupniokiem, burakami, jarmużem i sosem winno-wiśniowym. Rzeczywiście trzeba było użyć wyobraźni, by sprostać temu zadaniu! A kto użył jej najlepiej, kto stanął na podium? Pierwsze miejsce zajęła drużyna w składzie: Piotr Hadalski, Konrad RusinZespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzebiu - Zdroju. Drugie miejsce przypadło drużynie w składzie: Krystiana Kupiec i Natalia ŻołneczkoPowiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu, trzecie miejsce zajęli uczniowie tej samej szkoły: Wojciech KonefałMateusz Twardoch

- Gratuluję zwycięzcom. Każdego roku jestem pełna podziwu dla kulinarnej finezji, rzeczowej merytoryki i talentu tych młodych ludzi, którzy w obliczu presji czasu tworzą kulinarne precjoza. „Śląska jesień kulinarna” stała się już dziś marką, która firmuje uzdolnionych, pełnych pasji młodych kucharzy, marką, która jest ambasadorem kształcenia zawodowego i szkolnej gastronomii. Tym bardziej cieszy mnie poziom rywalizacji i jej efekt 

- powiedziała dyrektor wodzisławskiego Ekonomika Maria Lach

Ta swoista kulinarna celebracja wzbogacona była obecnością zagranicznych gości z Turcji, Francji, Słowenii, WłochRumunii, którzy od poniedziałku uczestniczą w rzeczywistości szkolnej wodzisławskiego Ekonomika w ramach nowo zainaugurowanego projektu Erasmus+ „Kitchen Our Kingdom, Cooking Our Passion”. Goście z uznaniem stwierdzili, że są zachwyceni poziomem prezentowanym przez wodzisławskich uczniów, wyposażeniem szkoły, kompetencjami nauczycieli i możliwościami komunikacyjnymi gospodarzy. Zachwyt ten wieńczy dzisiejsza uroczystość.  

To nie koniec kulinarnych wyzwań, estetycznych wrażeń i smacznych delicji. W czasie warsztatów prowadzonych przez Katarzynę Graczkowską - szefa kuchni Hotel SPA Laskowo, mogliśmy obserwować, jak kreatywnie wykorzystać konfiturę z dyni, nie byle jaką, bo wykonaną z udziałem Starosty Wodzisławskiego Leszka Bizonia, podczas pierwszego „Baniobicia” w Powiatowym Ośrodku Wsparcia „Perła”. Sam starosta nie odżegnuje się od umiejętności kulinarnych i pasji gotowania, stając wspólnie z Katarzyną Zöllner-Solowską - naczelnikiem wydziału oświaty wobec nie lada wyzwania, jakim były pankejki z dyniową polewą i babeczki z kremem dyniowym. 

- Śląska Jesień Kulinarna – to tytuł konkursu, ale też trzy słowa wytrychy, do tego, co się dzisiaj tutaj wydarzyło. Kulinarna, bo wszystko wiąże się z gastronomią, gotowaniem i podnoszeniem kwalifikacji przez młodzież. Jesień, bo to okres zbiorów płodów rolnych, konserwowania i przygotowania żywności na zimę. Śląska, bo pragniemy podkreślić naszą dumę z naszej kultury, korzeni i tradycji, której kuchnia jest niezmiernie ważnym elementem

- podsumował dzisiejsze zmagania i kuchenne zaangażowanie Leszek Bizoń.

„Śląska jesień kulinarna” obfitowała w tym roku w wydarzenia jej towarzyszące, urozmaicające ją, świadczące również o wysokiej pozycji szkoły w świecie kulinarnym. Młodzież i goście uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez doświadczonego szefa kuchni Unity Line, który od 2006 r. pasjonuje się carvingiem - sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach, wywodzącą się z dalekiej Tajlandii. Artyzm, piękno i niepospolitość mogą być definicją pracy Mirosława Bobrowskiego. Podsumowaniem warsztatów firmy Unity Line, była dyskusja o specyfice i atrakcyjności odbywania praktyk na promach pływających po wodach Polski i Szwecji.  

Zmagania konkursowe i trudne wybory jury konkursowego, złożonego z szefów kuchni i degustatorów, zaangażowanie i pasja, radość i talent stanowią podsumowanie gastronomicznej przygody w wodzisławskim Ekonomiku. A co wydarzy się podczas przyszłorocznej, dziesiątej już, edycji tej kulinarnej przygody? Pomysłodawca i organizatorzy nie zdradzają tajemnicy.

Oceń publikację: + 1 + 7 - 1 - 9

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.