Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odnieśli duży sukces podczas tegorocznej edycji Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego Gastro Kromĕřiž Cup 2017.
Konkurs odbył się w dniach 16-17 marca w Kromĕřiž (Czechy). Do rywalizacji finałowej w kategorii „kucharz” stanęło 27 juniorów i 9 seniorów, w kategorii „cukiernik” – 24 uczestników, w kategorii „barista” – 12 uczniów, a w kategorii „sommelier” – 12 młodych ludzi z Czech, Słowacji, Włoch, Portugalii, Węgier i Polski.
W tym roku wodzisławski „Ekonomik” reprezentowali: w kategorii junior-kucharz debiutująca w konkursie uczennica klasy pierwszej technikum gastronomicznego Patrycja Mandera, Wiktoria Warzeszka z klasy trzeciej, a także ubiegłoroczny brązowy medalista, Kacper Luleczko, również z klasy trzeciej. Zawodników do rywalizacji przygotował Krzysztof Zielonka.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut czterech porcji dania głównego z wykorzystaniem piersi kaczej w dwóch różnych obróbkach termicznych. Każde danie musiało zawierać dodatki skrobiowe, witaminowe, sos, dekorację i dwa elementy mięsne. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej za wyjątkiem mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, urządzenie do podtrzymywania temperatury potraw hold-o-mat oraz most grzewczy, które dostarczył główny sponsor konkursu.
Wiktoria Warzeszka podała „Kaczkę na sosie pieprzowym z karmelizowanymi warzywami i kus-kus z boczkiem z dodatkiem klopsików z kaczki i pieczarek. Z kolei młoda debiutantka, Patrycja Mandera, wykorzystała technikę gotowania w obniżonej temperaturze, serwując „Kaczkę sous vide z musem brokułowym oraz pierogi z kaczką na sosie śliwkowym oraz humusem z ciecierzycy”. Obie w opinii jury zasłużyły na brązowy medal.
Kacper Luleczko zachwycił natomiast wiosenną kompozycją złożoną z glazurowanej kaczki, ciastka francuskiego z kaczką, puree truflowego, sosu żurawinowego, pietruszki, groszku cukrowego, kruszonki ziołowej i skorzonery. Dzięki temu w bardzo silnie obsadzonym konkursie zajął wysokie drugie miejsce, zdobywając srebrny medal.
Tagi: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Gastro Kromeriz Cup 2017, medale dla młodych kucharzy z Wodzisławia Śląskiego, Ekonomik Wodzisław Śląski, Patrycja Mandera, Wiktoria Warzeszka, Kacper Luleczko, Krzysztof Zielonka, konkurs kulinarny w Czechach
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
4971Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
3467Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
2105"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
1698Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
1592Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
+1 / -0Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
0Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
0Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
0Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert