zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Kuchenne fuzje w wodzisławskim „Ekonomiku”

30 maja w nowoczesnej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyły się transgraniczne warsztaty kulinarne i konkurs na temat kuchni fusion, w których wzięli udział uczniowie z Gimnazjum w Marklowicach i czeskiej Stonavy oraz z wodzisławskiego „Ekonomika”.

Reklama

Zanim uczestnicy przystąpili do zmagań konkursowych, losowali składniki spośród obowiązkowych zestawów. Mogli też korzystać z dodatkowych środków żywnościowych spoza listy. Na wykonanie zadania mieli dwie godziny. Po tym czasie jury, któremu przewodniczyli profesjonalni kucharze, oceniło gotowe potrawy.

Pomysłowość młodzieży i tym razem przeszła oczekiwania obserwatorów spotkania. Miejsce pierwsze zdobyła grupa Kacpra LuleczkoDamiana Firuta za „Pierś z kurczaka sous-vide/kuleczkę drobiową/puree z pieczonym czosnkiem/sos z owoców leśnych/groszek cukrowy. Drugie miejsce przyznano Klaudii KiełkowskiejAnnie Linow, które przygotowały „Schab/czarną soczewicę/tuńczyk /malinę /szparagi /orzechy /tiul”. Trzecią lokatę zajęli Sylwia NawratSławomir Łuska za „Polędwiczkę wieprzową z ciecierzycą, czerwoną kapustą i sosem śliwkowym”.

Wszyscy uczestnicy kulinarnych zmagań otrzymali dyplomy i profesjonalne młynki do przypraw, a zwycięzcy dodatkowo profesjonalne granitowe patelnie.

Kuchnia fusion to łączenie tradycyjnych przepisów ze wszystkich zakątków świata w taki sposób, aby ostatecznie stworzyć ich nową kulinarną jakość, np. nowe danie albo na nowo skomponowane. Tę ideę uczestnikom zajęć przybliżyli szefowie kuchni, będący absolwentami Ekonomika: Maciej MrozekRoman Cygan, którzy na podstawie własnych doświadczeń opowiedzieli o plusach i minusach pracy zawodowej kucharza. Zachęcali też do nauki tego zawodu, ponieważ jest on bardzo poszukiwany na rynku pracy na całym świecie.

Konkurs pt. „Kuchnia fusion” był jednym z działań projektu „Wspólnie poznajemy świat” realizowanego w ramach projektu współfinansowanego z Funduszu Mikroprojektów 2014-2020 w Euroregionie Silesia w ramach INTERREG V-A Republika Czeska - Polska. Celem wydarzenia było wzbudzenie w młodzieży zainteresowania nowoczesnymi technikami kulinarnymi, zachęcenie do eksperymentowania, odkrywania smaków oraz pobudzenie kreatywności w tym zakresie.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.