zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Kulinarna wizyta gości z Francji w I LO

W marcu w I Liceum Ogólnokształcącym im. 14 Pułku Powstańców Śląskich w Wodzisławiu Śląskim gościła grupa 14 uczniów z liceum Jules Guesde z Montpellier we Francji. Nauczyciele prowadzący wymianę opracowali projekt „Feeding our bodies and minds”, w ramach którego uczniowie korzystając z własnego doświadczenia kulinarnego, poznawali różnice w sposobach żywienia w obu krajach oraz zagrożenia płynące ze strony nieodpowiedniej diety.

Reklama

Na początku wizyty goście z Francji wzięli udział w lekcjach matematyki, języka angielskiego i języka francuskiego w „Jedynce” oraz nauczyli się tańczyć poloneza pod kierunkiem nauczyciela wychowania fizycznego. Poznali też lokalne tańce ludowe w towarzystwie tancerek z zespołu „Vladislavia” oraz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez szefa kuchni Remigiusza Rączkę. Młodzież, podzielona na siedem grup, przyrządziła żurek, kluski śląskie oraz tradycyjną śląską szpajzę.Kolejnego dnia wymiana dotarła do Wieliczki i Krakowa. Podążając tropem zdrowej żywności, grupa zjadła obiad w barze sałatkowym, by pod koniec dnia odwiedzić Muzeum Historyczne Miasta Krakowa znajdujące się w podziemiach Rynku Głównego. Sobotę i niedzielę uczestnicy wymiany spędzili w domach goszczących ich rodzin. Następnego dnia uczniowie powrócili do szkoły, by uczestniczyć w „Koncercie Talentów”. Tego samego dnia młodzież z Francji udała się do Zakładu produkcyjnego Agro-Wodzisław. Po powrocie przyszedł czas na eksperymenty smakowe. Uczniowie wzięli udział w lekcji biologii połączonej z degustacją czekolady. Odkryli, jak zmysły działają na wybór produktów.
Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.