zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Kulinarne popisy młodych kucharzy podczas Śląskiej Jesieni Kulinarnej w „Ekonomiku”

Kaczka w sosie wiśniowo-czekoladowym, podana z kubeczkami ziemniaczanymi i gąbką z groszku zielonego, przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Katowicach: Michała Kowalskiego i Sarę Ulfig, zwyciężyła w tegorocznej Śląskiej Jesieni Kulinarnej – konkursie organizowanym przez Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.

Reklama

W tym roku w wodzisławskim „Ekonomiku” odbyła się już szósta edycja Śląskiej Jesieni Kulinarnej. Tematem przewodnim kulinarnych zmagań młodych kucharzy była pierś kaczki sous vide, a sam konkurs – dzięki unijnemu wsparciu finansowemu – zyskał rangę międzynarodową. Wzięło w nim bowiem udział aż szesnaście drużyn nie tylko ze Śląska, ale również ze Świnoujścia, Tczewa i Czech.

Kulinarne dzieła sztuki przygotowane przez młodych adeptów zawodu oceniało profesjonalne jury, w którego skład weszli: Mirosław Bobrowski – mistrz świata w carvingu, szef kuchni MF Polonia Unity Line, Piotr Sowiński, hotel menager MF Polonia, Robert Woronowicz z Unity Line, Leszek Florek – szef kuchni restauracji „Raczka gotuje”, Maciej Mrozek – szef kuchni restauracji „Ino wino”, Błażej Kubica – szef kuchni restauracji „Tratoria – włoskie klimaty”, a także szefowie kuchni: Paweł Ferenc, Paweł Kaczmarek i Krystian Cydejko. – Z własnego doświadczenia wiem, że szkoły często zniechęcają się do udziału w konkursach kulinarnych, gdyż zazwyczaj wygrywają w nich drużyny gospodarzy. Z tego powodu, by jeszcze bardziej podnieść rangę Śląskiej Jesieni Kulinarnej, postanowiliśmy zaangażować zewnętrzne i niezależne jury, którego członkom bardzo dziękuję za poświęcony czas – tłumaczy Maria Lach, dyrektor „Ekonomika”.

Dwuosobowe zespoły młodych kucharzy miały trzy godziny na przyrządzenie konkursowego dania. Jury długo debatowało nad rozstrzygnięciem. Ostatecznie najlepiej z wyzwaniem poradzili sobie: Michał Kowalski i Sara Ulfig z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Katowicach. Kolejne dwa miejsca na podium przypadły gospodarzom. Wiktoria Warzeszka i Paulina Matloch uplasowali się na miejscu drugim, a Krzysztof Winkler i Damian Leszczyński na trzecim. Wszyscy zwycięzcy otrzymali w nagrodę sprzęt kuchenny.

Wyróżnienie ze smakowitość dania powędrowało do drużyny Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie w składzie: Joanna Bugaj i Michał Rekowski. Z kolei „najbardziej śląskim” daniem okazała się potrawa przygotowana przez Katerinę Buśtikovą i Adelę Buchtelovą z ZŠ a MŠ w Stonawie w Czechach. Najlepszą technikę kulinarną zaprezentowali natomiast uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle Marek Czepczor i Karol Procner.

W ramach realizowanej w Ekonomiku innowacji pedagogicznej „Bez barier” w Śląskiej Jesieni Kulinarnej wzięli również udział uczniowie Gimnazjum w Marklowicach, a także podopieczni Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczo-Rewalidacyjnych w Wodzisławiu Śląskim.

Konkurs uświetnił pokaz kulinarny w wykonaniu znanego z programów radiowych i telewizyjnych Remigiusza Rączki. Zaprezentował on zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję piersi z kaczki w różnych odsłonach. Dekoracje stołu, na którym zaprezentowano konkursowe dania wykonał z kolei mistrz świata w carvingu, związany rodzinnie z powiatem wodzisławskim Mirosław Bobrowski.

Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku 2016 odbyła się w ramach projektu współfinansowanego z programu INTERREG V-A Republika Czeska–Polska. Fundusz Mikroprojektów 2014-2020 w Euroregionie Silesia.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.