Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim po raz kolejny wzięli udział w ogólnopolskim konkursie Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych. Tym razem reprezentacji „Ekonomika” udało się zająć pierwsze miejsce.
W eliminacjach do Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych wystąpiły dwie ekipy z wodzisławskiego ZSE: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron z klasy II TG oraz Klaudia Kiełkowska z klasy IV a TG i Kacper Luleczko z klasy IV b TG.
Do konkursu głównego, który odbył się 12 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach dostali się Klaudia i Kacper, uzyskując już tytuł finalistów. Oprócz nich zaproszenie szefów kuchni otrzymały drużyny z Bielska-Białej, Bytomia, Chorzowa, Iwonicza-Zdroju, Kędzierzyna-Koźla, Łodzi, Rzeszowa, Sosnowca, Tychów, Zawiercia i Żywca.
W Katowicach każda ekipa miała do dyspozycji takie samo stanowisko konkursowe, zaplecze kuchenne, spiżarnię, a także skrzynie, w których znajdował się obowiązkowy składnik do wykorzystania w daniu głównym. W magazynie można było znaleźć produkty spożywcze nawiązujące do tradycji kuchni śląskiej oraz surowce sezonowe.
Każdy zespół miał za zadanie przygotować siedem porcji dania głównego i zaserwować je na konkursowych talerzach. Następnie kapitan zespołu prezentował danie swojej ekipy przed jury. Klaudia i Kacper przygotowali siedem porcji roladki z kurczaka z wątróbką drobiową i żurawiną, pulpetów w ziołowej kruszonce aromatyzowanych kminkiem, czerwonych marchewek glazurowanych w miodzie gryczanym, warzyw korzeniowych, puree z kiszonej czerwonej kapusty z borowikami i suszoną śliwką. Na talerzach znalazła się też kasza gryczana prażona wraz z sosem śmietanowym, dekoracja w postaci tiulu i ziół. Na przygotowanie dań uczniowie mieli 90 minut. Drużyna wodzisławskiego „Ekonomika” zakończyła pracę 15 minut przed upływem czasu.
W trakcie pracy na stanowiskach konkursowych byli obecni asystenci techniczni, którzy odpowiadali za wydawanie produktów ze spiżarni, zerwanie plomb z „black boxów”, kontrolowanie czasu oraz pomoc w obsłudze sprzętu. Z kolei profesjonalne jury składające się z szefów kuchni oceniało każdy element aktywności zawodników: od przygotowania stanowiska pracy, poprzez zawartości śmietników, komunikację, podział obowiązków, techniki, na smaku, ułożeniu na talerzu i prezentacji dania kończąc.
W zespole z Wodzisławia za prezentację była odpowiedzialna Klaudia, która posługując się śląską gwarą w sposób obrazowy i rzeczowy przedstawiła wykonane przez jej zespół danie. Wzbudziło to aplauz jednych, a uśmiech na twarzy innych kucharzy - szczególnie tych, nie mających pojęcia o czym mówi.
Decyzją jury drużyna z „Ekonomika” zajęła w konkursie pierwsze miejsce! Zespół otrzymał kryształowa statuetkę oraz całą gamę wartościowych nagród. - Nasza drużyna szczególnie chwalona była za stronę techniczną działania, przygotowanie miejsca pracy, porządek i doskonałą komunikację. Również dobrze przemyślana potrawa, różnorodność technik kulinarnych, smak i dobór surowców złożyły się na tak wysoki wynik w ocenie ich pracy - mówi Judyta Lamża, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych, która wraz Maciejem Mrozkiem przygotowała uczniów do konkursu.
Celem Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych było zintegrowanie środowiska kulinarnego we wspólnych działaniach na rzecz rozwoju młodych talentów kulinarnych, wyłonienie najlepszych uczniów szkół gastronomicznych, wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami, promocja tradycyjnej kuchni śląskiej oraz jej nowoczesnej odsłony.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
5004Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
3502Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
2130"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
1730Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
1662Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
+1 / -0Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
0Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
0Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
0Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert