zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Młodzi „kucharze” udowodnili, że śląska kuchnia może być wegetariańska

We wtorek, 20 lutego w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbył się Powiatowy Konkurs Gastronomiczny pt. „Danie wegetariańskie w śląskiej aranżacji”. Przedstawiamy zwycięzców konkursu.

Reklama

Temat konkursu miał na celu połączenie trendów światowej gastronomii (wegetarianizm) z elementami tradycji regionalnych (składniki i smaki Górnego Śląska). W konkursie wzięło udział dziesięć dwuosobowych drużyn z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Rydułtowach.

Wykonane przez młodzież wegetariańskie dania oceniało profesjonalne jury, składające się z szefów restauracji w Raciborzu i Wodzisławiu Śląskim.

Zwycięzcami Powiatowego Konkursu Gastronomicznego zostali:
I miejsce - Kacper Luleczko i Damian Firut z ZSE w Wodzisławiu Śl.
II miejsce - Dawid Franiczek i Nikola Glenc z ZSP w Rydułtowach
III miejsce - Klaudia Szubert i Klaudia Reguła z ZSE w Wodzisławiu Śl.

Wyróżnienie za kompozycję śląskich smaków otrzymali Sebastian Kucharzewski i Aleksandra Fiuk. W opinii szefa kuchni Damiana Nielaby przygotowane przez nich danie smakowało jak u babci.

Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach jubileuszu 50-lecia wodzisławskiego „Ekonomika”. Wpisało się również w 20-lecie Powiatu Wodzisławskiego.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 2

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1072