zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Podwójne srebro dla wodzisławskiego „Ekonomika”

Tegoroczny wyjazd na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Gastro-Makro-Retigo Cup 2017 do Prerova (Czechy) zakończył się dla Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim kolejnym sukcesem.

Reklama

12 kwietnia wodzisławski „Ekonomik” po raz dziesiąty brał udział w finale prestiżowego międzynarodowego konkursu. Tym razem uczniowie klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych - Patrycja ManderaŁukasz Skowron zdobyli indywidualnie dwa srebrne medale.

Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z dekoracją, składającego się z 4 porcji. Uczestnicy musieli wykorzystać schab, warzywa Bonduelle w postaci puree oraz olej maślany firmy Nestle. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia oraz oczyszczenia mięsa, na co mieli 30 minut pod czujnym okiem jury technicznego tuż przed swoim startem.

Nasi reprezentanci przygotowali wykwintne dania wykorzystując nowoczesne techniki kulinarne łączone z tradycyjnymi surowcami i z aktualnymi trendami w sztuce kulinarnej. Dania oceniało profesjonalne jury oraz certyfikowany delegat Czeskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników i WACS z Brna.

retigo_cup2017_1

Patrycja podała danie inspirowane kuchnią włoską - „Roladkę wieprzową z warzywami na sosie demi glass z puree ziemniaczano-brokułowym, klopsikiem wieprzowym na musie pomidorowym i spaghetti warzywne”.

retigo_cup2017_2

Z kolei debiutujący w konkursach zagranicznych Łukasz zachwycił jury „Medalionem wieprzowym pod ziołową kruszonką na sosie kurkowym, ragout wieprzowym z sercami, mufinką groszkową i smażonymi brokułami z orzechami”.

Suma zdobytych punktów przez młodych kucharzy z Wodzisławia pozwoliła zakwalifikować się „Ekonomikowi” do przyszłorocznych finałów Międzynarodowego Konkursu Młodych Talentów Gastronomii Bidvest Cup 2018 w Brnie.

Dla szkoły to ogromny sukces. W sumie w 10 edycjach międzynarodowego konkursu Retigo Cup w Prerovie w Czechach w kategorii Kucharz Junior uczniowie ZSE zdobyli 14 medali - w tym 1 złoty, 7 srebrnych i 6 brązowych. Z kolei trener młodych kucharzy i nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSE - Krzysztof Zielonka czterokrotnie reprezentował polską gastronomię w kategorii Szefów Kuchni, zdobywając 3 srebrne i 1 złoty medal.

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1038