Tegoroczny wyjazd na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Gastro-Makro-Retigo Cup 2017 do Prerova (Czechy) zakończył się dla Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim kolejnym sukcesem.
12 kwietnia wodzisławski „Ekonomik” po raz dziesiąty brał udział w finale prestiżowego międzynarodowego konkursu. Tym razem uczniowie klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych - Patrycja Mandera i Łukasz Skowron zdobyli indywidualnie dwa srebrne medale.
Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z dekoracją, składającego się z 4 porcji. Uczestnicy musieli wykorzystać schab, warzywa Bonduelle w postaci puree oraz olej maślany firmy Nestle. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia oraz oczyszczenia mięsa, na co mieli 30 minut pod czujnym okiem jury technicznego tuż przed swoim startem.
Nasi reprezentanci przygotowali wykwintne dania wykorzystując nowoczesne techniki kulinarne łączone z tradycyjnymi surowcami i z aktualnymi trendami w sztuce kulinarnej. Dania oceniało profesjonalne jury oraz certyfikowany delegat Czeskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników i WACS z Brna.
Patrycja podała danie inspirowane kuchnią włoską - „Roladkę wieprzową z warzywami na sosie demi glass z puree ziemniaczano-brokułowym, klopsikiem wieprzowym na musie pomidorowym i spaghetti warzywne”.
Z kolei debiutujący w konkursach zagranicznych Łukasz zachwycił jury „Medalionem wieprzowym pod ziołową kruszonką na sosie kurkowym, ragout wieprzowym z sercami, mufinką groszkową i smażonymi brokułami z orzechami”.
Suma zdobytych punktów przez młodych kucharzy z Wodzisławia pozwoliła zakwalifikować się „Ekonomikowi” do przyszłorocznych finałów Międzynarodowego Konkursu Młodych Talentów Gastronomii Bidvest Cup 2018 w Brnie.
Dla szkoły to ogromny sukces. W sumie w 10 edycjach międzynarodowego konkursu Retigo Cup w Prerovie w Czechach w kategorii Kucharz Junior uczniowie ZSE zdobyli 14 medali - w tym 1 złoty, 7 srebrnych i 6 brązowych. Z kolei trener młodych kucharzy i nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSE - Krzysztof Zielonka czterokrotnie reprezentował polską gastronomię w kategorii Szefów Kuchni, zdobywając 3 srebrne i 1 złoty medal.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
3865W niedzielę koncert papieski w Rogowie
1611Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
1489Wyjątkowy koncert w NOSPR. Trwają zapisy
1335Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
1218Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+7 / -0Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
+1 / -0Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
0Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
0Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
0Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert