zamknij

Wiadomości

Remigiusz Rączka zaangażowany w tworzenie onkokuchni

2016-12-01, Autor: mk

To pierwsze tego typu przedsięwzięcie w Polsce. W Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Katowicach ruszyły prace nad stworzeniem onkokuchni i w efekcie onkoksiążki kucharskiej. W przedsięwzięcie zaangażował się kucharz z Wodzisławia Śl. - Remigiusz Rączka. Co zaserwował pacjentom?

Reklama

W katowickiej klinice ruszyły prace nad stworzeniem przewodnika po zasadach żywienia pacjenta onkologicznego. Projekt onkokuchni otworzył wczoraj podczas specjalnych warsztatów kulinarnych kucharz z Wodzisławia Śl., Remigiusz Rączka, znany z popularyzowania śląskiej kuchni.

Szef kuchni zapewniał, że kuchnia śląska nie musi być ciężkostrawna, a po niewielkich modyfikacjach może świetnie służyć chorym. Pacjentom kliniki zaserwował żurek na maślance z koperkiem i twarogiem oraz budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami.

- Niemal każdy w rodzinie ma przypadek tej choroby. Nie odkryję dziś Ameryki, ale postaram się przybliżyć kuchnię śląską, taką normalną kuchnię naszych babć, która bazuje na produktach naturalnych – zaznacza kucharz, Remigiusz Rączka.

Celem projektu jest pomoc pacjentom onkologicznym w odpowiednim doborze zbilansowanej diety. Choroba nowotworowa bowiem prawie zawsze wiąże się z zaburzeniami odżywienia.

Oceń publikację: + 1 + 5 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy pójdziesz na wybory samorządowe?



Oddanych głosów: 52