zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Robert Sowa ponownie gotował w „Ekonomiku”

Wodzisławski „Ekonomik” po raz kolejny gościł znanych gości ze świata gastronomii. Tym razem w mury szkoły zawitał Robert Sowa z ekipą. Wizyta odbyła się w ramach serii warsztatów pt. „Przygotowanie do kariery” organizowanych przez jednego z producentów przypraw.

Reklama

Odwiedziny Roberta Sowy i jego ekipy były dla społeczności szkolnej sporym wydarzeniem. Już od godzin porannych uczniowie oczekiwali w pełnej gotowości na przybycie mistrza. Nic dziwnego, Robert Sowa to profesjonalista w każdym calu, znany z tego, że jest wymagającym kucharzem, z ogromną wiedzą, ale i potrafiącym zainspirować młodych adeptów sztuki kulinarnej. Uczniowie pod okiem i fachowca i jego ekipy przygotowali m.in. hummus z orzechami nerkowca z pumperniklem oraz z rodzynkami ze smażoną pitą, roladki z szynki parmeńskiej, faszerowane suszone pomidory, marynowane oliwki, jabłuszka kaparów, tapenadę z czarnych oliwek, marynowane mini korniszony, marynowaną fetę, filety z kaczki w musztardzie miodowej, duszone śliwki w śliwowicy i przyprawach korzennych, a także deser Pavlovej aromatyzowany imbirem z lodami i malinami z ziarnami granatu z sosem waniliowym.

Podczas zajęć restaurator zdradził młodzieży kilka tajników kulinarnych, a także opowiedział o aktualnie obowiązujących trendach w gastronomii. Każdy uczestnik miał też możliwość degustacji przygotowanych potraw. Po każdej turze przyszedł czas na podsumowanie, rozdanie certyfikatów uczestnictwa oraz książek Roberta Sowy, ufundowanych przez sponsora. Dodajmy, że szkoła również skorzystała na wizycie kucharza. Otrzymała bowiem mnóstwo przypraw i gadżetów, które podarował organizator projektu.

W ramach serii warsztatów pt. „Przygotowanie do kariery” zespół kucharzy pod wodzą Roberta Sowy - kreatora menu największych wydarzeń kulinarnych w Polsce, znanego szerokiej publiczności z programów telewizyjnych i audycji radiowych - odwiedza dwanaście szkół gastronomicznych w kraju. Podczas warsztatów uczniowie doskonalą swoje umiejętności kulinarne, ucząc się zarówno pracy w grupie, jak i rozwijając indywidualne talenty.

>> Uczennica ZSE „Kulinarnym Talentem 2017” <<

Najlepszy uczeń z każdej szkoły dostanie bowiem zaproszenie na konkurs Roberta Sowy „Kulinarny Talent”, który odbędzie się podczas targów EuroGastro w Warszawie - najważniejszych i największych targów branży HoReCa. Przypomnijmy, że ostatnią edycję konkursu wygrała Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. W jej ślady spróbują pójść kolejni uczniowie tej szkoły.

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1074