zamknij

Wiadomości

Ruszył remont Pałacu Dietrichsteinów w Wodzisławiu Śl.

2018-10-03, Autor: tora

Zgodnie z planem z początkiem października rozpoczął się zapowiadany od dawna gruntowny remont Pałacu Dietrichsteinów. Potwiedza to baner, który zawisł nad wejściem do dawnej siedziby właścicieli Wodzisławia Śl.

Reklama

Umowę z wykonawcą renowacji zabytkowego obiektu podpisał 17 września prezydent Mieczysław Kieca. Pałac zostanie wyremontowany dzięki zdobytym przez miasto ponad 11 milionom złotych dofinansowania.

Za modernizację jednej z pierwszych budowli w stylu klasycystycznym w Polsce odpowiedzialna jest firma Intravi w Żywcu. To właśnie ona złożyła najkorzystniejszą ofertę w postępowaniu przetargowym, przedstawiając ofertę w wysokości 13 553 445,78 zł. Jednym z branych pod uwagę kryteriów było też doświadczenie kierownika budowy.

W ramach projektu zostaną przeprowadzone prace konserwatorskie, restauratorskie i adaptacyjne obiektu. Działania te przyczynią się do realizacji celu głównego projektu, jakim jest zwiększenie atrakcyjności pałacu i znajdującego się w nim muzeum, a poprzez to również do zwiększenia atrakcyjności miasta.

>>>Stan zabytku pogarszał się z każdym dniem. Zobaczcie wideo<<<

- Główną ideą projektową jest odtworzenie przypuszczalnego wyglądu Pałacu i nadanie mu bardziej reprezentacyjnej formy poprzez zastosowanie dachu mansardowego z lukarnami. Dach zostanie odtworzony w oparciu o podobne do oryginalnych obiekty i motywy architektoniczne. Zastosowanie dachu mansardowego pozwoli na pełniejsze wykorzystanie powierzchni poddasza. Projektanci zaplanowali dach mansardowy typu polskiego, z wysokim przełamaniem oraz przełamaniem dolnej połaci. W przełamaniu mansardy będzie można zlokalizować otwory dla wylotów i wlotów systemów wentylacji i klimatyzacji. W dachu, w dolnej części, zaprojektowano lukarny z dachem pulpitowym jednospadowym, a w górnej części wole oka – wyjaśnia Anna Szweda-Piguła, kierownik Biura Prezydenta Miasta.

W ramach nadzorowanej przez konserwatora zabytków inwestycji wykonane będą: rekonstrukcja dachu łamanego, adaptacja poddasza, budowa szybu windowego, klatek schodowych, adaptacja części pomieszczeń na nowe funkcje, takie jak np. sala koncertowa z zapleczem, przebudowa schodów, budowa podjazdów dla niepełnosprawnych.

Na zewnątrz budynku zaplanowano: wykonanie izolacji pionowej zewnętrznej, izolację poziomą murów metodą iniekcji niskociśnieniowej, izolację poziomą posadzek, wykonanie tynków renowacyjnych ścian piwnicznych, renowację elewacji, odtworzenie detali gzymsów i opasek wokółokiennych lub ich naprawę, rekonstrukcję tynków, rekonstrukcję dachu, opracowanie cienkowarstwowe całej elewacji z wtopieniem siatki, metaloplastykę. Ze względu na wymogi przeciwpożarowe oraz ewakuacji zaprojektowano także nowe klatki schodowe.

- Dwie istniejące kondygnacje pałacu planuje się pozostawić bez istotnych ingerencji konstrukcyjnych, zmieniając głównie funkcje w części pomieszczeń. W tych kondygnacjach częściowo wymienione zostaną instalacje wodno-kanalizacyjne, elektryczne i teletechniczne. Rozwiązania wentylacji pomieszczeń, ze względu na zabytkowe stropy parteru w tejże kondygnacji, pozostawione zostaną bez zmian – dodaje Anna Szweda-Piguła.

Do sal koncertowych na piętrze wprowadzone zostaną wentylacja i klimatyzacja. Przedsięwzięcie nie przewiduje przebudowy podziemia. Za to nieużytkowane dotąd poddasze przebudowane zostanie na dwupoziomowe.

- Warto podkreślić, że obiekt zostanie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Będzie to możliwe dzięki zastosowaniu bezprogowych drzwi, windy i odpowiednio zaprojektowanych toalet. Dodatkowo, od strony południowej, znajdą się pochylnie, które umożliwią osobom poruszającym się na wózkach inwalidzkich dostęp do pałacu – mówi rzeczniczka prasowa.

Parter pałacu w całości przeznaczony zostanie na potrzeby wystawiennicze. W tym miejscu eksponowana będzie historia miasta i regionu z szerokim uwzględnieniem pradziejów i średniowiecza. Tutaj znajdzie się też szatnia.

Na piętrze obiektu ulokowane będą ekspozycje i magazyny zbiorów oraz część związana z działalnością kulturalną. Projekt zakłada utrzymanie funkcji głównej reprezentacyjnej sali, wzbogacając ją o możliwość zastosowania mobilnej sceny, technik multimedialnych oraz wyposażając ją w klimatyzację i wentylację.

Sala bankietowa zostanie powiększona poprzez połączenie z salami zlokalizowanymi obok. Będzie pełnić funkcję sali koncertowej, z pełnymi multimediami, wentylacją i klimatyzacją.

Sale po drugiej stronie korytarza, w tym samym (wschodnim) skrzydle, zostaną zaadaptowane na potrzeby zaplecza dla artystów, z łazienką, garderobą, salą dla gości oraz pomieszczeniem biurowym. Pomiędzy salą koncertową a pomieszczeniem artystów znajdzie się wydzielony korytarz. Przy sali koncertowej zaplanowano także niewielką kuchnię jako zaplecze dla cateringu.

Zachodnie skrzydło przeznaczone zostanie na cele ekspozycyjne. Przy górnym holu usytuowane zostaną zespół toalet oraz klatka schodowa z windą. W końcu korytarza w skrzydle wschodnim znajdzie się druga klatka schodowa na poddasze, stanowiąca przebudowę istniejącej.

>>>Tajemniczy tunel pod Pałacem Dietrichsteinów - zdjęcia, wideo<<<

Pierwszy poziom poddasza zostanie podzielone na trzy części:
- część biurową dla pracowników Muzeum, nad zachodnim skrzydłem budynku – obejmie ona pomieszczenia biurowe, które będą mogły pełnić funkcje pracowni, archiwum przeznaczonego na dokumentację z badań archeologicznych oraz zbiory biblioteczne i archwalia, magazynku, pomieszczenia socjalnego z kuchnią i stołem do spożywania posiłków oraz toaletą dla ok. dziesięciu pracowników – do tej części prowadzić będzie wydzielona drzwiami od reszty poddasza klatka schodowa,
- dużą, nowocześnie wyposażoną przestrzeń wystawienniczą o powierzchni ok. 200 m kw., mieszczącą się w centralnej części,
- dużą, współczesną salę audiowizualną, z zespołem toalet oraz klatką schodową z windą i dwoma pomieszczeniami pomocniczymi – magazynami służącymi np. do składowania sprzętu, tj. sztalugi czy krzesła – wszystkie pomieszczenia, za wyjątkiem pomieszczeń pomocniczych będą klimatyzowane i wentylowane (pozostałe wentylowane).

>>>W związku z remontem pałacu Urząd Stanu Cywilnego zmienia adres<<<

Na poddaszu na poziomie 2, nad zachodnim skrzydłem (nad częścią biurową) znajdzie się pomieszczenie wentylatorni i klimatyzatorni, do którego przylegać będzie pomieszczenie elektryczne i magazynowe, oddzielające je od pozostałej części poddasza. Pozostałe pomieszczenia to trzy pracownie opracowania i konserwacji zbiorów, przeznaczone do czasowego pobytu ludzi, pomieszczenia magazynowe, archiwa i pomieszczenie porządkowe.

Pałac ma być odrestaurowany do 31 lipca 2020 roku.

Oceń publikację: + 1 + 6 - 1 - 6

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jakie masz plany na wakacje?










Oddanych głosów: 68