zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Rydułtowy: młodzi kucharze i kelnerzy pokażą, co potrafią na międzynarodowych mistrzostwach

2017-11-09, Autor: df, źródło: UM Rydułtowy

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach odbędą się III Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów, współorganizowane przez szkołę i Stowarzyszenie Kelnerów Polskich.

Reklama

III edycja mistrzostw rozpocznie się 22 listopada o godz. 9.00. Uczestnikami konkursu będą uczniowie szkół gastronomicznych: kucharze w 2-osobowych drużynach oraz kelnerzy - konkurencja indywidualna.

Konkurs kulinarny obejmie dwa etapy. Pierwszy będzie polegał na przygotowaniu 3 porcji potrawy głównej z wykorzystaniem co najmniej 3 składników, w tym łososia, cukinii i jabłka. Z kolei drugi to skrzynia niespodzianka, czyli przygotowanie 3 porcji potrawy z wykorzystaniem minimum 3 surowców dostępnych w skrzyni. W tym etapie biorą udział 3 zespoły, które uzyskały najwyższą ilość punktów w pierwszej konkurencji.

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu kulinarnego czuwać będzie jury w składzie: przewodniczący Łukasz Gamoń - Szef Kuchni Restauracji „Taaka Ryba“ w Suminie, Katarzyna Graczkowska - Szef Kuchni Restauracji Hotel Spa „Laskowo“, przedstawiciel sponsora i Krzysztof Firut - absolwent ZSP nr 2 w Rydułtowach.

Harmonogram:
9.00 odprawa uczestników konkursu, losowanie stanowisk
9.15 otwarcie zawodów
9.30-11.30 pierwsza konkurencja – wykonanie potrawy głównej
11.30-12.00 czas dla Jury, przerwa kawowa, ogłoszenie wyników pierwszej konkurencji
12.00-13.00 druga konkurencja – skrzynka niespodzianka,
12.30-13.30 pokaz kulinarny
13.00-13.30 obrady jury
13.30-14.00 oficjalne ogłoszenie wyników, rozdanie nagród
14.00 zakończenie zawodów

Konkurs kelnerski obejmie trzy konkurencje: serwis napoi gazowanych, zmiana obrusu w obecności gościa oraz otwarcie wina w obecności gościa.

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu kelnerskiego czuwać będzie jury w składzie: przewodniczący Piotr Borecki - v-ce prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Dariusz Brudny - członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Łukasz Franczyk - Dyrektor Hotel Spa „Laskowo“.

Harmonogram:
9.00 odprawa uczestników konkursu
9.15 otwarcie zawodów
9.30-10.10 pierwsza konkurencja – serwis napoi gazowanych
10.10-10.25 przerwa kawowa
10.25-11.05 druga konkurencja – zmiana obrusu w obecności gościa
11.05-11.25 przerwa – poczęstunek
11.25-12.25 trzecia konkurencja – otwarcie wina w obecności gościa – serwis
12.25-13.30 czas dla Jury
12.30-13.30 pokaz kulinarny
13.30-14.00 oficjalne ogłoszenie wyników, rozdanie nagród
14.00 zakończenie zawodów

W obu konkursach jury przyzna I, II oraz III miejsce uczestnikom, którzy zdobędą kolejną największą ilość punktów.

Celem mistrzostw jest promowanie zawodów gastronomicznych w naszym regionie, podwyższenie standardów pracy w gastronomii, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej, promocja i prezentacja technik oraz sposobów obsługi kelnerskiej, wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami zawodów.

Uczniowie chcący wziąć udział w mistrzostwach muszą dostarczyć wypełniony formularz zgłoszeniowy do 10 listopada do ZSP nr 2 w Rydułtowach lub drogą elektroniczną na adres e-mail: [email protected]. Ze względu na ograniczoną ilość stanowisk w pracowni gastronomicznej o udziale w konkursie decydować będzie kolejność zgłoszeń. Formularz i regulamin znajdują się na stronie internetowej szkoły.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.