zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Ślązak, Kociewiak - dwa bratanki, czyli współpraca powiatów Wodzisławskiego i Tczewskiego

Prezentacja śląskich i kociewskich tradycji ludowych podczas XII Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich Województwa Pomorskiego, a także wymiana doświadczeń w zakresie współpracy szkół z pracodawcami, rozpoczęły kolejny etap współpracy Powiatu Wodzisławskiego i Powiatu Tczewskiego.

Reklama

Od 9 do 11 kwietnia 2015 r. delegacja powiatu wodzisławskiego przebywała w powiecie tczewskim. Okazją do tej wizyty było zaproszenie do udziału w XII Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich Województwa Pomorskiego, a także w konferencji na temat współpracy szkół zawodowych z pracodawcami, wystosowane przez tczewskiego starostę Tadeusza Dzwonkowskiego. Z tego powodu trzon delegacji naszego powiatu stanowiły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Syryni oraz zespołu „Syryniczki”, a także nauczyciele przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.

 

Podczas konferencji, w której udział wzięli przedstawiciele władz obu powiatów oraz nauczyciele z wodzisławskiego i tczewskiego „Ekonomika" dyskutowano nad dobrymi praktykami w zakresie współpracy z pracodawcami. Dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, Maria Lach zaprezentowała m.in. wieloletnie doświadczenie szkoły we współpracy z polskimi firmami żeglugowych, dzięki której wielu młodych wodzisławian kształcących się w zawodach gastronomicznych może odbywać praktyki i staże na promach morskich. Omówiła także kilka projektów unijnych realizowanych przez szkołę, w ramach których młodzież nie tylko poznaje Europę, ale też zdobywa wiedzę o warunkach nauki i pracy w innych krajach. Podzieliła się ponadto doświadczeniami ze współpracy z lokalnymi firmami, dzięki którym stale poszerza się i unowocześnia bazę dydaktyczną szkoły.

 

>> Zobacz zdjęcia z wizyty przedstawicieli powiatu wodzisławskiego na Pomorzu

Szczególną atrakcją konferencji okazały się warsztaty gastronomiczne, w których udział wzięli nauczyciele obu szkół, uczniowie tczewskiego „Ekonomika”, a także gospodynie z KGW Syrynia oraz Stowarzyszenia „Kociewskie Forum Kobiet”. Kulinarnym zmaganiom przewodniczył najbardziej znany śląski kucharz - Remigiusz Rączka, który w Tczewie zaprezentował górnośląskie tradycje kulinarne. Wśród wielu przysmaków znalazły się śląskie ule, szołdra wielkanocna (święcelnik), czyli drożdżowe ciasto z wędlinami, krupnioki z ciaperkapustą, kołocz z serem, makiem oraz szałot (sałatka ziemniaczana ze śledziem).

 

Kolejną okazją do propagowania i promowania na Pomorzu kultury naszego regionu był XII Wojewódzki Turniej Kół Gospodyń Wiejskich Województwa Pomorskiego. Udział w nim wzięło czternaście zespołów rywalizujących w pięciu kategoriach. Każde z kół przygotowało m.in. własne stoisko prezentujące nie tylko smakowitości regionu, ale także charakterystyczne dla nich stroje. Wielkim powodzeniem cieszyło się stoisko powiatu wodzisławskiego, na którym serwowano śląskie potrawy wcześniej przygotowane przez Remigiusza Rączkę wraz z gospodyniami z Syryni. Stoisko, zachwycało bogactwem śląskich smakołyków i przeżywało prawdziwe oblężenie ze strony mieszkańców odwiedzających w tym dniu Powiatowe Centrum Sportu w Tczewie. Furorę zrobił też pokaz artystyczny w wykonaniu „Syryniczek” oraz solowy występ Jarosława Bugli, który wykonał hejnał na otwarcie Turnieju.

 

Na zakończenie pobytu na Pomorzu odbyło się spotkanie integracyjne w świetlicy w Lipiej Górze, w czasie którego nastąpiła prezentacja dziedzictwa kulturalnego Kociewa, a także występ zespołu „Psiotrowe Dziewuchy”. Tam także z bogatym programem artystycznym zaprezentowały się nie tylko „Syryniczki”, ale również Remigiusz Rączka, który okazał się świetnym „gawyndziorzem” i płynną gwarą przybliżył gospodarzom walory ziemi wodzisławskiej.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.