O tym, że kuchnia może być pasjonująca wiedzą wszyscy. Może też być odkrywcza, smaczna i edukacyjna - czego dowodzi wodzisławski Ekonomik.
W dniach 2-7 grudnia w wodzisławskim Ekonomiku odbywały się warsztaty gastronomiczne w ramach drugiej mobilności projektu Erasmus+ „Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion”. Tym razem Ekonomik gościł 11 nauczycieli, szefów kuchni i 10 uczniów z pięciu państw partnerskich: Turcji, Słowenii, Rumunii, Francji i Włoch.
Nauczyciele mieszkali w wodzisławskim hotelu, zaś uczniów przyjęły rodziny ich rówieśników, uczestników projektu. Była to okazja do szlifowania języka, wymiany międzykulturowych doświadczeń, nawiązania relacji i przyjaźni.
Celem projektu jest nabycie umiejętności i kompetencji miękkich w zakresie sporządzania potraw charakterystycznych dla naszego kraju i regionu, integracji międzynarodowych zespołów uczniów i nauczycieli, wymiany doświadczeń zawodowych i komunikacji zawodowej w języku angielskim, i te działania zainicjowano w wodzisławskiej szkole.
Przez 6 dni goście pod przewodnictwem koordynatora projektu i nauczyciela gastronomii Krzysztofa Zielonki, uczyli się sporządzania dań kuchni polskiej i śląskiej oraz sztuki carvingu. Ponadto poznawali kulturę i tradycje kulinarne naszego regionu i kraju, uczestniczyli w lekcjach otwartych języka polskiego, matematyki i przedmiotów zawodowych. Mieli możliwość poznać tradycje barbórkowe, mikołajkowe w szkole i regionie oraz regionalne specjały w okolicznych restauracjach.
Poznali atrakcje Wodzisławia Śląskiego i Rybnika. Zgodnie z założeniami projektu uczestniczyli w wycieczce krajoznawczo-gastronomicznej do „Chaty Chleba” w Brennej-Górkach Wielkich, „Warowni Pszczyńskich Rycerzy” w Pszczynie, gdzie poznali tradycyjną produkcję pieczywa, masła, miodów i potraw staropolskich oraz staropolską gościnność.
Druga mobilność zakończyła się podsumowaniem nabytych umiejętności i prezentacją rezultatów projektu w formie bankietu, gdzie podano dania kuchni polskiej i śląskiej sporządzane przez międzynarodowe zespoły uczniów pod okiem swych nauczycieli i szefów kuchni oraz pod nadzorem Krzysztofa Zielonki. Na stołach nie zabrakło pierogów ruskich i tych z mięsem, bigosu myśliwskiego, zupy dyniowej, kotletów schabowych, sałatki warzywnej, modrej kapusty, sałatki śledziowej, smalcu ze skwarkami, z razowym pieczywem i kiszonym ogórkiem, mini przystawek z pasztetu, rogalików z marmoladą i ciast oraz deserów. Ponadto zagraniczne delegacje przypomniały o smakowitych plackach ziemniaczanych, gołąbkach w sosie pomidorowym, żurku śląskim i tradycyjnym śląskim niedzielnym obiedzie, jakie to dania mieli możliwość sporządzać i degustować w czasie warsztatów. Niezapomniane chwile towarzyszyły też w czasie zajęć z carvingu, kiedy to powstawały kompozycje kwiatowe, łabędzie, dekoracje stołów wykonywane z warzyw i owoców.
Tydzień podsumowano prezentacjami zdjęć i filmów z przeprowadzonych zajęć i wręczeniem certyfikatów mobilności i uczestnictwa w warsztatach projektu przez Dyrektor ZSE Marię Lach i członka Zarządu Powiatu odpowiedzialną za oświatę Kornelię Newy.
- Myślę, że warsztaty w naszej szkole spełniły oczekiwania partnerów, co potwierdzają ich opinie i ciepłe podziękowania oraz relacje w mediach społecznościowych. My natomiast już z radością oczekujemy następnych mobilności projektu Erasmus+ KOKCOP, luty i marzec 2020 roku to wyjazdy do Tureckiej Kayserii - komentuje wydarzenie i czyni plany koordynator projektu.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
3866W niedzielę koncert papieski w Rogowie
1611Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
1489Wyjątkowy koncert w NOSPR. Trwają zapisy
1335Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
1234Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+7 / -0Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
+1 / -0Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
0Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
0Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
0Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert