zamknij

Edukacja

Smaki kuchni śląskiej trafiły na międzynarodowe stoły

2019-12-11, Autor: AB, materiały prasowe

O tym, że kuchnia może być pasjonująca wiedzą wszyscy. Może też być odkrywcza, smaczna i edukacyjna - czego dowodzi wodzisławski Ekonomik.

Reklama

W dniach 2-7 grudnia w wodzisławskim Ekonomiku odbywały się warsztaty gastronomiczne w ramach drugiej mobilności projektu Erasmus+  „Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion”. Tym razem Ekonomik gościł 11 nauczycieli, szefów kuchni i 10 uczniów z pięciu państw partnerskich: Turcji, Słowenii, Rumunii, Francji i Włoch. 

Nauczyciele mieszkali w wodzisławskim hotelu, zaś uczniów przyjęły rodziny ich rówieśników, uczestników projektu. Była to okazja do szlifowania języka, wymiany międzykulturowych doświadczeń, nawiązania relacji  i przyjaźni.

Celem projektu jest nabycie umiejętności i kompetencji miękkich w zakresie sporządzania potraw charakterystycznych dla naszego kraju i regionu, integracji międzynarodowych zespołów uczniów i nauczycieli, wymiany doświadczeń zawodowych i komunikacji zawodowej w języku angielskim, i te działania zainicjowano w wodzisławskiej szkole.

Przez 6 dni goście pod przewodnictwem koordynatora projektu i nauczyciela gastronomii Krzysztofa Zielonki, uczyli się sporządzania dań kuchni polskiej i śląskiej oraz sztuki carvingu. Ponadto poznawali kulturę i tradycje kulinarne naszego regionu i kraju, uczestniczyli w lekcjach otwartych języka polskiego, matematyki i przedmiotów zawodowych. Mieli możliwość poznać tradycje barbórkowe, mikołajkowe w szkole i regionie oraz regionalne specjały w okolicznych restauracjach.

Poznali atrakcje Wodzisławia Śląskiego i Rybnika. Zgodnie z założeniami projektu uczestniczyli w wycieczce krajoznawczo-gastronomicznej do „Chaty Chleba” w Brennej-Górkach Wielkich, „Warowni Pszczyńskich Rycerzy” w Pszczynie, gdzie poznali tradycyjną produkcję pieczywa, masła, miodów i potraw staropolskich oraz staropolską gościnność.

Druga mobilność zakończyła się podsumowaniem nabytych umiejętności i prezentacją rezultatów projektu w formie bankietu, gdzie podano dania kuchni polskiej i śląskiej sporządzane przez międzynarodowe zespoły uczniów pod okiem swych nauczycieli i szefów kuchni oraz pod nadzorem Krzysztofa Zielonki. Na stołach nie zabrakło pierogów ruskich i tych z mięsem, bigosu myśliwskiego, zupy dyniowej, kotletów schabowych, sałatki warzywnej, modrej kapusty, sałatki śledziowej, smalcu ze skwarkami, z razowym pieczywem i kiszonym ogórkiem, mini przystawek z pasztetu, rogalików z marmoladą i ciast oraz deserów. Ponadto zagraniczne delegacje przypomniały o smakowitych plackach ziemniaczanych, gołąbkach w sosie pomidorowym, żurku śląskim i tradycyjnym śląskim niedzielnym obiedzie, jakie to dania mieli możliwość sporządzać i degustować w czasie warsztatów. Niezapomniane chwile towarzyszyły też w czasie zajęć z carvingu, kiedy to powstawały kompozycje kwiatowe, łabędzie, dekoracje stołów wykonywane z warzyw i owoców.

Tydzień podsumowano prezentacjami zdjęć i filmów z przeprowadzonych zajęć i wręczeniem certyfikatów mobilności i uczestnictwa w warsztatach projektu przez Dyrektor ZSE Marię Lach i członka Zarządu Powiatu odpowiedzialną za oświatę Kornelię Newy. 

- Myślę, że warsztaty w naszej szkole spełniły oczekiwania partnerów, co potwierdzają ich opinie i ciepłe podziękowania oraz relacje w mediach społecznościowych. My natomiast już z radością oczekujemy następnych mobilności projektu Erasmus+ KOKCOP, luty i marzec 2020 roku to wyjazdy do Tureckiej Kayserii - komentuje wydarzenie i czyni plany koordynator projektu.

 

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 4

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy lekcje religii powinny być finansowane przez Kościół?




Oddanych głosów: 279