Tym razem Erasmus zaprowadził nauczycieli Ekonomika, aż do odległej Turcji. Ubiegły tydzień upłynął im pod znakiem gotowania, smakowania i poznawania odległej kuchni i kultury parterów w projekcie.
W warsztatach przygotowanych przez turecką szkołę uczestniczyli nauczyciele wodzisławskiego Ekonomika: Krzysztof Zielonka i Iwona Cesarz. Bogaty program warsztatów gastronomicznych realizowanych w ramach projektu „Kitchen our Kingdom, Cooking our Passion”obejmował delicje kuchni tureckiej i regionu Anatolii znajdującej się w Azji Mniejszej. Uczestnicy przygotowali między innymi: faszerowane bakłażany, ostrą zupę arabską, zupę pomidorową z suszoną okrą, mielone kotleciki z zimniakami i papryką, ciasto cytrynowe w syropie czy pistacjową baklawę.
- Zajęcia trwały od rana do wieczora , były przeplatane zwiedzaniem szkoły, zapoznaniem z kulturą i tańcami tureckimi, także na kuchni - wspomina Krzysztof Zielonka.
Wyjazd służył integracji uczestników projektu, z pewnością miał wpływ na ich umiejętności gastronomiczne i rozwinął kompetencje językowe.
- Przyprawianie w kuchni tureckiej, to sztuka. Feeria zapachów, barw i niuanse w dozowaniu przypraw mogą przyprawić o zawrót głowy - przyznała Iwona Cesarz.
Szkoła turecka przygotowuje uczniów do zawodów m. in. w gastronomii, opiece społecznej, pracy administracyjno-biurowej, handlowej, ale także w zawodach u nas nieznanych, takich jak: pomoc sądowa czy asystent sądowy. Obecnie kształci się tam 700 uczennic, które mogą korzystać z internatu i w pełni doposażonej bazy dydaktycznej.
- Współpraca z partnerem z Turcji jest dla nas bardzo ważna. Przede wszystkim z powodu odmienności kulturowo-gastronomicznej, która wprowadza uczniów wodzisławskiego Ekonomika, w zupełnie odmienną przestrzeń kulinarną i czyni ich umiejętności uniwersalnymi. A to właśnie pożądane jest przez współczesnego pracodawcę - uniwersalność doświadczeń. Niezmiernie cieszymy się z realizacji tego projektu - podsumowała Maria Lach, dyrektor wodzisławskiego Ekonomika.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
1983Gala Kultury i Sportu. Nagrodzono ponad 50 osób [ZDJĘCIA]
1903Roboty wkraczają do powiatu. Powstanie Branżowe Centrum Umiejętności
1691Niedziela palmowa w Godowie. Najdłuższo palma miała 17 metrów! [ZDJĘCIA]
1424Olza: jutro Jarmark Wiosenny
793Roboty wkraczają do powiatu. Powstanie Branżowe Centrum Umiejętności
1Gala Kultury i Sportu. Nagrodzono ponad 50 osób [ZDJĘCIA]
0Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
0Niedziela palmowa w Godowie. Najdłuższo palma miała 17 metrów! [ZDJĘCIA]
0Olza: jutro Jarmark Wiosenny
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert