zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Sześć medali przywieźli uczniowie ZSE z międzynarodowego konkursu w Czechach

Złoto, srebro i trzykrotnie brąz zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim podczas prestiżowego Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego w Kromĕřižu w Czechach.

Reklama

Do rywalizacji finałowej konkursu Gastro Kromĕřiž Cup 2018, który odbył się w dniach 22-23 marca, stanęło prawie stu kucharzy z Czech, Słowacji, Włoch, Portugalii i Polski, startujących w sześciu kategoriach: „kucharz junior”, „kucharz senior”, „cukiernik junior”, „cukiernik senior”, „barista” i „sommelier”.

Wśród kucharzy najlepszy okazał się Kacper Luleczko z wodzisławskiego „Ekonomika”, niedawny zdobywca Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych (wspólnie z Klaudią Kiełkowską). Brązowe medale zdobyli Patrycja ManderaŁukasz Skowron.

>> Czytaj także: Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych dla wodzisławskiego „Ekonomika” <<

W tym roku zadanie konkursowe dla kucharzy polegało na samodzielnym przygotowaniu czterech porcji dania z karkówki wieprzowej z wykorzystaniem dwóch różnych metod obróbki termicznej. Każde danie musiało zawierać dodatki skrobiowe, witaminowe, sos i dekoracje. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, hold-o-mat oraz most grzewczy. Na wykonanie zadania, łącznie z dekoracją, uczestnicy mieli 45 minut.

Kolejne medale zdobyli cukiernicy. Bowiem po raz pierwszy wodzisławski „Ekonomik” wystartował w kategorii „cukiernik junior”. Dwie uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych zmierzyły się z pieczeniem i dekoracją babeczek, tzw. „Cup Cakes”, o tematyce „Tak mija czas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieczeniu w ciągu 25 minut sześciu muffinów wraz z nadzieniem, a następnie sporządzeniu kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, na co również uczniowie mieli tylko 25 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych.

Karolina Waler zdobyła brązowy medal za wykonanie smakowitych waniliowych muffinów z nadzieniem z czekolady kawowej i kremu kawowego wraz z dekoracją w tematyce „Ognistych Zegarów”. Natomiast Beata Glinka otrzymała srebro za podanie czekoladowych muffinów z nadzieniem kokosowym i kremem koniakowym, dekorując je „Ewolucją” kwiatową marcepanowych goździków.

Młodych medalistów do konkursu przygotował Krzysztof Zielonka, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1076