zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Tureckie smaki i przysmaki. Uczniowie Ekonomika wrócili z Kayseri

2021-10-21, Autor: Materiały prasowe

Doświadczenie ponad wszystko - na to stawiają nauczyciele wodzisławskiego Ekonomika. Tym razem uczniowie gromadzili je w tureckim Keyseri. Zobaczcie czego się nauczyli, i co …ugotowali!

Reklama

- Wyjazd C2 z projektu Erasmus+ Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion (KOKCOP) do Kayseri w Turcji już za nami. Miło było spotkać się z zespołami gospodarzy oraz z partnerami z Włoch, Słowenii, Francji i Rumunii - mówi Krzysztof Zielonka z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.

Polskiego partnera i zarazem głównego koordynatora projektu reprezentowały Weronika i Wiktoria z klas technikum gastronomicznego i hotelarskiego pod opieką nauczycieli Izabeli Głomb i Krzysztofa Zielonki.

W czasie tygodniowego intensywnego szkolenia gastronomicznego z tradycyjnej kuchni tureckiej i regionalnej kuchni anatolijskiej uczniowie Ekonomika nauczyli się sporządzać wiele egzotycznych i nieznanych nam dań, znalazły się wśród nich zupy:
- tradycyjna zupa Lentil z białej soczewicy z ziołami;
- zupa Ezogelin z czerwonej soczewicy, ryżu i pasty pomidorowo-paprykowej.

Przekąski i dania główne:
- pieczywo-placki Lavas z mielonym mięsem;
- Izmir Meatballs, wołowo-jagnięce kotleciki Kofty z ostrą papryką, pomidorami i ziemniakmi zapiekane z sosem pomidorowym;
- Karnyarik, czyli faszerowanych mięsem pieczonych bakłażanów w sosie paprykowo-pomidorowym;
- ryżowym Pilaff z sosem cacik (podobny do sosu greckiego tylko z miętą i cytryną);
- Yaprak Sarma, czyli małe gołąbki z liści winogron z warzywami, ryżem i pastą paprykowo-pomidorową;
- Tandir Pastry rodzaj zapiekanki z cienko wałkowanego ciasta półfrancuskiego, gdzie masło częściowo zastąpiono pastą Tahiti, a przekładano mieloną wołowina w paście paprykowej z pietruszką i sezamem;
- Icli Kofte, czyli nadziewane mięsem wołowo-jagnięcym kulki ciasta z semoliny;
- Kayseri Mantisi, podobne do naszych uszek , faszerowane ciasto pierogowe surową jagnięciną z mieszanką aromatycznych przypraw, a to wszystko ugotowane i podane z zupą pomidorowo-paprykową z dodatkiem jogurtu czosnkowego, mięty i sumaka.

Każdy obiad w Turcji kończy się deserem:
- Nevzine Desert, słodkie ciasto sezamowe z orzechami, macerowane w syropie winogronowym z karmelem;
- Revani Dessert – ciasto z kaszy manny w zalewie cytrynowo-cukrowej;
- Firin Sutlac – tradycyjny cytrynowo-waniliowy pudding ryżowy zapiekany w kokilkach;
- Sekerpare – ciasteczka migdałowe z orzechami;
- Baklava – ten najbardziej znany deser, wykonaliśmy pod okiem dwóch mistrzów cukiernictwa przygotowaliśmy w wersji pistacjowej, z jasnym kajmakiem, waniliowo-orzechowej oraz w formie rożków orzechowych.

Kończąc część praktyczną kulinarnego szkolenia w szkole tureckiego partnera projektu wszystkim wręczono certyfikaty za udział i certyfikaty potwierdzające nabycie nowych umiejętności kulinarnych. W uroczystym zakończeniu udział wzięli Dyrektor Szkoły i Naczelnik Wydziału Oświaty miasta Kayseri oraz lokalne media.

- A to nie koniec atrakcji – zgodnie z programem kulturalnym projektu w trakcie jego trwania zwiedziliśmy część Kayseri Old City, meczety, góry nad Kayseri - kurort narciarski na wygasłym wulkanie, górze Erciyes - dodaje Krzysztof Zielonka.

Wyjazd do Turcji zakończył się jednodniową wycieczką do Kapadocji ze słynnymi formami skalnymi, kominami skalnymi, domami i kościołami w jaskiniach wczesnych Chrześcijan oraz zabytków kultury Perskiej i Osmańskiej.

 

Oceń publikację: + 1 + 5 - 1 - 9

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.