zamknij

Edukacja

Uczennica „Ekonomika” nie dała szans konkurencji w Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy

W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyła się VII edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy. Do rywalizacji przystąpili uczniowie szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym, wśród nich znaleźli się też reprezentanci Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim.

Reklama

Zadaniem uczestników Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy było sporządzenie trzech porcji potraw na bazie fileta z karpia ze skórą, wykorzystanie przynajmniej dwóch mrożonek z podanej listy oraz podgrzybków lub maślaków mrożonych.  Przy kuchennych stołach i piecach rywalizowało szesnaścioro uczniów ze szkół z: Wisły, Cieszyna, Dąbrowy Górniczej, Bielska Białej, Wodzisławia Śląskiego, Rybnika oraz Czeskiego Cieszyna. Każdy z młodych kucharzy miał dziewięćdziesiąt minut na przygotowanie dania.

 

Gotowe potrawy były oceniane przez komisję techniczną i degustacyjną. Sędziami było grono profesjonalnych kucharzy, członków Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, zaś przewodniczącym Carlos Gonzalez-Tejera- dziennikarz i pasjonat dobrego gotowania.  Na ocenę pracy młodych kucharzy składało się przede wszystkim: przygotowanie stanowiska i higiena pracy, wykorzystanie produktów, prawidłowość wykonania potraw oraz limit czasu. W degustacji oceniane były: smak, dobór składników oraz wygląd i aranżacja potrawy.

W konkursie startowały dwie uczennice klasy kl. IIA TG, z Zespołu Szkól Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Paulina Ścisłowska przygotowała karpia z ziołami pieczonego w soli, w asyście babeczek ze szpinaku i grzybów leśnych, puree ziemniaczano - oliwkowego, marynowanych karotek i dyni z nutą sosu musztardowego. Z kolei Klaudia Kiełkowska zaprezentowała roladki z karpia i brokułów, z kuskusem i pestkami dyni, w towarzystwie musu marchwiowego, smażonych podgrzybków, glazurowanej dyni, fasolki szparagowej oraz sosu szpinakowego. Swoją potrawą Klaudia zdeklasowała rywali zdobywają o 30 punktów więcej niż rywal z drugiego miejsca. Warto podkreślić, że pomiędzy drugim i piątym miejsce różnice były jedno lub dwupunktowe.

 

Warto przypomnieć, że Klaudia Kiełkowska zdobyła w tym roku brązowy medal w Międzynarodowym Konkursie Tescoma Cup Kromieriz 2015 w Czechach. Dla Pauliny Ścisłowskiej był to zaś pierwszy konkurs gastronomiczny rangi wojewódzkiej. Uczestniczki z „Ekonomika” przygotowywała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Judyta Lamża.

Oceń publikację: + 1 + 5 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy weźmiesz udział w wyborach 10 maja?




Oddanych głosów: 547