zamknij

Edukacja

Uczennica ZSE „Kulinarnym Talentem 2017”

6 kwietnia podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych „EuroGastro” 2017 odbyła się 9. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy pn. „Kulinarny Talent”. W finale walczyła uczennica Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.

Reklama

W tegorocznej edycji „Kulinarnego Talentu” wystąpiło dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat spośród ponad 70 kandydatów w preselekcjach zorganizowanych w szkołach gastronomicznych.

Zadaniem uczestników było przygotowanie 8 porcji oryginalnego pod względem smaku, a jednocześnie eleganckiego i wykwintnego dania, w którym w roli głównej wystąpił filet ze skrei - norweskiego dorsza zimowego. Na przygotowanie serwisu młodzi kucharze mieli zaledwie 30 minut!

„Po raz drugi w historii konkursu na najwyższym stopniu podium stanęła kobieta. Gratulujemy laureatce konkursu - Klaudii Kiełkowskiej z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, której danie - skrei/czarna soczewica/szparagi/maliny/brukselka/masło, okazało się zdecydowanym numerem jeden” - tak na swojej oficjalnej stronie internetowej napisał Robert Sowa, szef kuchni, pomysłodawca i organizator konkursu młodych talentów gastronomicznych.

kulinarny_talent2017_2

Potrawą Klaudii zachwycali się nie tylko celebryci, ale również profesjonaliści. Degustujący docenili smak ryby, niesamowitą czarną soczewicę, maślany sos i oryginalny kawior z malin, który postawił „kropkę nad i”.

Klaudia oprócz statuetki i tytułu „Kulinarnego Talentu 2017” otrzymała liczne nagrody, a przede wszystkim została zaproszona do ekipy reprezentacji Polski juniorów na Olimpiadę Gastronomiczną w Erfurcie.

Dodajmy, że konkurs „Kulinarny Talent” jest skierowany do kucharzy do 23. roku życia, rozpoczynających życie zawodowe. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań. Ponadto rywalizacja uczniów odbywa się w ramach największych targów gastronomiczno-hotelarskich w Polsce pt. „EuroGastro” w Warszawie.

Oceń publikację: + 1 + 8 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Przepisy dotyczące aborcji w Polsce:





Oddanych głosów: 164