zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Uczennice ZSE awansowały do finału ogólnopolskiego konkursu

Cztery uczennice Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim wystartowały w półfinałach Ogólnopolskiego Konkursu „Zboża najwyższej jakości - powrót do zbóż pradawnych”. Dwie z nich awansowały do finału.

Reklama

11 października w Jastrzębiu-Zdroju odbyły się półfinały Ogólnopolskiego Konkursu „Zboża najwyższej jakości - powrót do zbóż pradawnych”. Wystartowały w nich cztery uczennice klasy trzeciej wodzisławskiego „Ekonomika”. W kategorii kucharz wystąpiły Patrycja ManderaEdyta Stabla, a w kategorii piekarz Karolina WalerBeata Glinka. Do konkursu przygotował je Krzysztof Zielonka, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.

Kucharze stanęli przed nie lada wyzwaniem. Mieli bowiem przygotować: 6+1 porcji zupy, danie główne i deser, a wszystko to z wykorzystaniem tradycyjnych kasz, mąki jasnej i razowej, płatków, otrębów, ziaren zbóż oraz mięsa (polędwiczka, schab lub kurczak). Nie łatwiej było startującym w kategorii piekarz, którzy musieli popisać się swoimi umiejętnościami przygotowując 2 chleby i minimum 30 bułek z wykorzystaniem zakwasu żytniego, drożdży, mąki żytniej, pszennej, razowej, orkiszowej i ekologicznego oleju rzepakowego.

Młode kucharki z „Ekonomika” z dumą i pewnością, że będzie smacznie podały:
- zupę „Dynia/popcorn z kaszy gryczanej/gąbka z zielonego groszku”,
- danie główne „Polędwiczka/kuleczka mięsna/puree z kapusty czerwonej/gołąbek z kaszą i grzybami/sos leśny”,
- deser „Fondant/figa z kaszą gryczaną/ciastko z kaszy jaglanej/sos z róży”.
Zaś uczennice startujące w kategorii piekarz przygotowały: chleb żytni z żurawiną i czarnuszką, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, bułki wiejskie pszenno-żytnie z sezamem i czarnuszką.

Wysiłek wodzisławianek został doceniony przez jury konkursu. Kucharki zdobyły 1. miejsce i awans do listopadowego finału w Bielsku-Białej, gdzie będą reprezentować nasze województwo. Natomiast zespół piekarzy zajął 2. miejsce, otrzymując jeden punkt mniej od zwycięzców kategorii.

„Ekonomik” jest dumny ze swoich reprezentantek. - To wspaniałe móc kształcić i rozbudzać ciekawość wśród młodzieży, która nie boi się prezentować i rywalizować w tak prestiżowych konkursach, jak ten. Oznacza to, że poza lekcjami, programem i ocenami, uczeń zyskuje znacznie coś więcej: poczucie bezpieczeństwa, gotowość do odnoszenia sukcesu i pewność siebie - usłyszeliśmy w szkole.

Ogólnopolski Konkurs „Zboża najwyższej jakości - powrót do zbóż pradawnych” jest organizowany przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych - Polska Ekologia. W swojej formule zakłada rozwój i poprawę inicjatyw społecznych w obszarze lokalnym i regionalnym, budowanie świadomości oraz edukację w zakresie spożycia zbóż w Polsce. Przede wszystkim zaś ma za zadanie zwiększyć świadome wykorzystanie różnych odmian zbóż w wielu możliwych wariantach. Konkurs jest finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.