zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Uczniowie „Ekonomika” gotowali z Robertem Sową

Znany z programów telewizyjnych i radiowych szef kuchni Robert Sowa odwiedził Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. W „Ekonomiku” nie tylko przeprowadził warsztaty kulinarne i zaprezentował najnowsze trendy w gotowaniu, ale też przeprowadził eliminacje do konkursu „Kulinarny Talent 2017”, którego jest pomysłodawcą.

Reklama

Robert Sowa to mistrz kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce, znany szerokiej publiczności z programów telewizyjnych i audycji radiowych, autor książek, nauczyciel wielu znanych szefów kuchni, a do niedawna właściciel słynnej restauracji „Sowa i Przyjaciele”. Kucharz odwiedził wodzisławski „Ekonomik”, by przeprowadzić warsztaty kulinarne dla uczniów. W trakcie warsztatów uczniowie nie tylko przygotowywali oryginalne dania - takie jak np. tatar z łososia podany na pumperniklu z emulsją z chrzanu wasabi, zupa hiszpańska z kiełbasą chorizo, warzywami i kolendrą oraz orientalna pierś z kaczki na makaronie ryżowym z kapustą pak choi, słodkim sosem sojowym i prażonymi ziarnami sezamu – ale też mieli okazję, by porozmawiać z gościem, poznając tajniki dobrej kuchni.

 

>>  Warsztaty kulinarne z Robertem Sową w „Ekonomiku” – zobacz zdjęcia

Kulinarny autorytet opowiedział młodzieży o tym, jakie trendy kulinarne panują teraz w gastronomii oraz na czym polega nowoczesna kuchnia regionalna w dobie kuchni fusion. Oprócz warsztatów w „Ekonomiku” odbyły się także eliminacje do konkursu „Kulinarny Talent 2017”, którego pomysłodawcą jest Robert Sowa. Zadaniem uczestników, czyli uczniów klas drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych: Pauliny Matloch, Klaudii Kiełkowskiej, Tomasza Rzazonki, Dominiki Rupik i Kacpra Luleczki, było przygotowanie dwóch porcji dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych składników, takich jak cała kaczka, wątróbka drobiowa, topinambur, pomarańcze i zestaw przypraw.

 

Na przygotowanie dania konkursowego uczniowie mieli godzinę. Obowiązkiem każdego uczestnika było wyluzowanie kaczki, a następnie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem dowolnie wybranego przez siebie elementu. Konkursową rywalizację wygrała Klaudia Kiełkowska, drugie miejsce zajął Kacper Luleczko, a trzecie ex aequo Paulina MatlochTomasz Rzazonka. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni, a zwyciężczyni dodatkowo otrzymała zaproszenie na finał dziewiątej edycji konkursu, który odbędzie się w Warszawie podczas XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017.

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1032