Robert Sowa to mistrz kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce, znany szerokiej publiczności z programów telewizyjnych i audycji radiowych, autor książek, nauczyciel wielu znanych szefów kuchni, a do niedawna właściciel słynnej restauracji „Sowa i Przyjaciele”. Kucharz odwiedził wodzisławski „Ekonomik”, by przeprowadzić warsztaty kulinarne dla uczniów. W trakcie warsztatów uczniowie nie tylko przygotowywali oryginalne dania - takie jak np. tatar z łososia podany na pumperniklu z emulsją z chrzanu wasabi, zupa hiszpańska z kiełbasą chorizo, warzywami i kolendrą oraz orientalna pierś z kaczki na makaronie ryżowym z kapustą pak choi, słodkim sosem sojowym i prażonymi ziarnami sezamu – ale też mieli okazję, by porozmawiać z gościem, poznając tajniki dobrej kuchni.
>> Warsztaty kulinarne z Robertem Sową w „Ekonomiku” – zobacz zdjęcia
Kulinarny autorytet opowiedział młodzieży o tym, jakie trendy kulinarne panują teraz w gastronomii oraz na czym polega nowoczesna kuchnia regionalna w dobie kuchni fusion. Oprócz warsztatów w „Ekonomiku” odbyły się także eliminacje do konkursu „Kulinarny Talent 2017”, którego pomysłodawcą jest Robert Sowa. Zadaniem uczestników, czyli uczniów klas drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych: Pauliny Matloch, Klaudii Kiełkowskiej, Tomasza Rzazonki, Dominiki Rupik i Kacpra Luleczki, było przygotowanie dwóch porcji dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych składników, takich jak cała kaczka, wątróbka drobiowa, topinambur, pomarańcze i zestaw przypraw.
Na przygotowanie dania konkursowego uczniowie mieli godzinę. Obowiązkiem każdego uczestnika było wyluzowanie kaczki, a następnie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem dowolnie wybranego przez siebie elementu. Konkursową rywalizację wygrała Klaudia Kiełkowska, drugie miejsce zajął Kacper Luleczko, a trzecie ex aequo Paulina Matloch i Tomasz Rzazonka. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni, a zwyciężczyni dodatkowo otrzymała zaproszenie na finał dziewiątej edycji konkursu, który odbędzie się w Warszawie podczas XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -8Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
+1 / -0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Wyjątkowy koncert w NOSPR. Trwają zapisy
+0 / -2Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
0Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
0Wyjątkowy koncert w NOSPR. Trwają zapisy
0W niedzielę koncert papieski w Rogowie
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert