Dzięki realizacji projektu „Feeding our bodies and minds” uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego im. 14 Pułku Powstańców Śląskich w Wodzisławiu Śląskim i Liceum Jules Guesde w Montpellier poznali tajniki regionalnych kuchni, odkryli polskie i francuskie specjały oraz mogli docenić różnorodność i odmienność kulturową obu krajów.
Kuchnia to tylko jeden z aspektów polsko-francuskiej wymiany. Pobyt we francuskich rodzinach był dla uczniów „Jedynki” sprawdzianem otwartości i akceptacji, a zarówno polscy jak i francuscy licealiści mogli „szlifować” język angielski i docenić, jak bardzo przydatna jest znajomość języków obcych.
Wyjazd dostarczył wszystkim wielu wrażeń. Młodzi wodzisławianie poznali francuski system edukacji, uczyli się we francuskiej szkole biologii, historii i języków obcych, skosztowali francuskich potraw, zwiedzili hodowlę ostryg, odwiedzili „francuskiego Wedla” i zamoczyli nogi w Morzu Śródziemnym.Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -8Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
+1 / -0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Wyjątkowy koncert w NOSPR. Trwają zapisy
+0 / -2Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
0Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
0Wyjątkowy koncert w NOSPR. Trwają zapisy
0W niedzielę koncert papieski w Rogowie
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert