zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Upiekli torty na 100-lecie niepodległości Polski

Kilka dni temu na korytarzu Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim pojawiły się słodkie przysmaki w biało-czerwonych barwach. Szkoła zorganizowała dla uczniów konkurs pt. „Tort dla Niepodległej”.

Reklama

Szkolny konkurs „Tort dla Niepodległej” zachęcił 39 uczestników pracujących indywidualnie lub w duetach do zaprezentowania cukierniczych umiejętności. Młodzież upiekła torty nawiązujące barwami i dekoracją do Narodowego Święta Niepodległości.

Pierwsze miejsce zdobyła Karolina Waler z klasy III TG. Drugą lokatę zajęły Wiktoria SzymiczekOliwia Ficke z klasy II TG. Na trzecim miejscu uplasował się Kacper Czaja z klasy I BS.

W trakcie ogłaszania werdyktu jury podkreśliło bardzo wysoki poziom konkursu oraz doceniło ogromną staranność i pracę włożoną w przygotowanie tortów. Na ocenę w znacznym stopniu wpływał również smak. Dlatego komisja przyznała wyróżnienie, które otrzymali Łukasz SkowronPatrycja Mandera z klasy III TG.

Prace uczniów ocenili znakomici cukiernicy: Krzysztof Kuźnik, Jerzy Walter, Elżbieta Kaczmarek-Wija oraz pomysłodawczynie i organizatorki konkursu Judyta LamżaAlina Awdziejczyk. Nagrody ufundowała Rada Rodziców i Fundacja Szkolna Ekonomik.

Ponadto 9 listopada klasa II TG pod opieką Krzysztofa Zielonki przygotowała dla uczniów i nauczycieli dwukolorowe galaretki. Akcję zatytułowali „100 deserów na 100 lat!”.

- To znak czasów, że potrafimy również w ten sposób świętować wydarzenia, które stanowią o naszej tożsamości, wartości i wyjątkowości. Uczniowie włożyli w to całe swoje serce, talent i umiejętności - usłyszeliśmy w szkole.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.