zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

W Połomi będą uczyć pieczenia lokalnego wielkanocnego przysmaku

2018-03-14, Autor: df, źródło: UG Mszana

Mieszkańcy Połomi nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez święcelnika. By podtrzymać tradycję przygotowywania na święta tego ciasta, w tym roku Ośrodek Kultury organizuje Warsztaty Pieczenia Połomskiego Święcelnika.

Reklama

Tradycja pieczenia święcelników sięga XIII wieku. Jest to ciasto półsłodkie, drożdżowe, faszerowane wędlinami (najlepiej własnego wyrobu) takimi, jak boczek, wędzonka i kiełbasa.

Warsztaty Pieczenia Połomskiego Święcelnika odbędą się w piątek, 16 marca o godz. 10.00 w Ośrodku Kultury w Połomi.

Dodajmy, że ten kulinarny rarytas będzie nagrodą w pierwszej edycji „Biegu po Święcelnik Wójta Gminy Mszana”, który rozpocznie się w sobotę, 17 marca. Jego organizatorem jest Gminny Ośrodek Sportu.

Jak przygotować połomski święcelnik?

Potrzeba kilograma mąki pszennej, 4 jajek, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 10 dag cukru, szczypty soli i 20 dag masła lub margaryny. Na farsz przyda się pokrojona kiełbasa, boczek wędzony, baleron i szynka.

Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego dzielimy je na dwie części. Jedną wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek kładziemy przygotowane wędliny i zawijamy w roladę. Tak zwinięte ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Zaś górną powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i pieczemy około 45 minut. Podajemy dobrze wystudzone.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 2

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.