Dyrektorzy szkół musieli w ramach przetargów wyłonić firmę zewnętrzną oferującą catering. O wyborze zadecydowała przede wszystkim najniższa stawka za posiłek. Na efekty nie trzeba było długo czekać - z miesiąca na miesiąc zmniejszała się liczba stołujących się uczniów i nauczycieli. Dzieciaki narzekały, że dania są jednodaniowe i niesmaczne.
W tym roku dyrektorzy szkół mieli większą swodobę w wyborze firm - decydująca była ilość posiłków dwudaniowych mięsnych w tygodniu oraz jakość serwowanych posiłków. - Szkoły ogłosiły swoje przetargi, dyrektorzy bogatsi o zeszłoroczne doświadczenia wiedzieli o czym pamiętać i na co zwracać uwagę - mówi Barbara Chrobok, rzeczniczka wodzisławskiego magistratu.
Prawie wszystkie szkoły zmieniły dotychczasowego dostawcę. Najkorzystniejszą ofertę złożyły: Restauracja Słoneczna z Syryni (G nr 2, SP nr 3), Stodoła z Wodzisławia (ZS nr 3, SP nr 10), Tornado z Wodzisławia (SP nr 2), Catermed (ZSP nr 2), Baza-Usługi i Edukacja K. Zielonka J. Sendek z Rybnika. Ceny za posiłek mieszą się w granicach od 3,70 zł do 5,50 zł.
Z początkiem września jedna z firm chcąc rozpoznać preferencje uczniów przyjechała do szkół z kilkoma propozycjami dań. - Firma zrobiła w ten sposób rozeznanie upodobań dzieciaków. Okazało się, że największym hitem były placki ziemniaczane i spaghetti bolonese - zaznacza Barbara Chrobok.
W przykładowym sołówkowym menu mamy: kotlet drobiowy z ziemniaczkami i burakami; gulasz z kluskami i ogórkiem konserwowym; pałeczki kurczaka z ziemniakami i kapustą czerwoną; kotlet mielony; gołąbki z sosem; ryba panierowana, zupa "Shreka" z grzankami, zupa jarzynowa czy grochówka.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
“Traktują ludzi gorzej niż świnie”, "Ludzie płaczą, bo nie wiedzą, co będzie dalej". Pracownicy Eko-Okien o nieoficjalnej likwidacji zakładu w Wodzisławiu Śląskim
18391Związki alarmują: JSW na skraju bankructwa. "Skandaliczne marnotrawstwo, sytuacja dramatyczna"
6877Zamknięcie Makro w Rybniku "zamknie" małe, miejscowe firmy? "To cios w lokalnych przedsiębiorców"
2027Skała płonna jako surowiec przyszłości. Tauron i PGG chcą wspólnie przetwarzać odpady górnicze
1439JSW odpowiada związkom: to rynek uderzył w spółkę, nie złe zarządzanie. Związkowcy: „To uniki, a nie konkrety”
1399“Traktują ludzi gorzej niż świnie”, "Ludzie płaczą, bo nie wiedzą, co będzie dalej". Pracownicy Eko-Okien o nieoficjalnej likwidacji zakładu w Wodzisławiu Śląskim
+38 / -7Zamknięcie Makro w Rybniku "zamknie" małe, miejscowe firmy? "To cios w lokalnych przedsiębiorców"
+3 / -2Zapaść programu Czyste Powietrze. Dramatyczny spadek liczby wniosków po reformie
+2 / -1Związki alarmują: JSW na skraju bankructwa. "Skandaliczne marnotrawstwo, sytuacja dramatyczna"
+5 / -4JSW domaga się ponownego rozpatrzenia sprawy zwrotu 1,6 mld zł składki solidarnościowej
+1 / -0Zapaść programu Czyste Powietrze. Dramatyczny spadek liczby wniosków po reformie
1JSW o Planie Strategicznej Transformacji: "Widoczne kolejne, bardzo konkretne efekty"
0“Traktują ludzi gorzej niż świnie”, "Ludzie płaczą, bo nie wiedzą, co będzie dalej". Pracownicy Eko-Okien o nieoficjalnej likwidacji zakładu w Wodzisławiu Śląskim
0Zamknięcie Makro w Rybniku "zamknie" małe, miejscowe firmy? "To cios w lokalnych przedsiębiorców"
0JSW: większe wydobycie, mniejsze zarobki. Spółka podsumowała II kwartał
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alertObowiązek jazdy w kasku do 16 roku życia dla kierowców hulajnóg i rowerów. Co o tym sądzisz?
Oddanych głosów: 2
~patton 2013-09-12
12:29:28
Bardzo tradycyjne to jedzenie, nie wiem, czy dzieci takie lubią. Pewnie nie umieją doczekać się na spaggetti :) tak nawiasem, pamiętam jeszcze czasy kiedy taki obiad kosztował 2zł
~fandango 2013-09-12
16:23:09
Stołówki powinny być w szkołach i zakładach pracy. Jedzenie obiadu w normalnych porach czyli w godz. 13 - 16 jest zdrowe i jak najbardziej wskazane. Dzisiejsze czasy mają to do siebie że wiele osób ma głupawą robotę od 9 do 17 albo i jeszcze dłużej i nie ma kiedy zjeść obiadu, potem przychodzą do domu o 18 i najadają się i trawi się to całą noc.
~morrjim 2013-09-12
22:52:39
Fajne menu, tradycyjne potrawy mają swoje zalety. Wiele niejadków po pewnym czasie na nie się skusi.