zamknij

Wiadomości

Wodzisław: karminadle gwiazdą Śląskiej Jesieni Kulinarnej

Śląskie karminadle, czyli kotlety z mięsa mielonego, były gwiazdą tegorocznych zmagań kulinarnych podczas III Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Ekonomiku.

Reklama

W Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu odbył się ogólnopolski konkurs gastronomiczny z cyklu „Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku”. W zmaganiach wzięło udział 11 dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne m.in. z Bielska-Białej, Bytomia, Cieszyna, Rydułtów, Czerwionki-Leszczyny, Ornontowic czy nawet ze Świnoujścia. Uczestnicy tegorocznego konkursu mieli za zadanie wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań z mielonej wieprzowiny i doboru dodatków w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. – Do dyspozycji mieli 0,5 kg mielonego mięsa, naturalne zioła oraz przyprawy – mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, a zarazem znany w regionie kucharz.

Na przygotowanie porcji konkursowych uczestnicy mieli 2,5 godziny. W tym czasie młodzi adepci sztuki kulinarnej udowadniali, że produkt cieszący się złą sławą wśród klientów barów, restauracji i bistro, nazywany często „przeglądem tygodnia”, jest wartościowym składnikiem wielu pysznych dań. Warto wspomnieć, że uczniowie podczas przygotowywania potraw korzystali z nowoczesnej bazy dydaktycznej Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl., w którym w ubiegłym roku Starostwo Powiatowe w Wodzisławiu Śl. w ramach projektu „Pracownie zawodowe XXI wieku w szkołach ponadgimnazjalnych Powiatu Wodzisławskiego” zmodernizowało i doposażyło pracownie gastronomiczne.

 

>>>zobacz zdjęcia ze Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Wodzisławiu

 

Całość walorów smakowych i aranżację talerza oceniało niezależne, profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, eksperta kulinarnego RM Gastro, który podsumował konkurs dwoma słowami: „było smacznie”. Sędziowie mieli duży problem do rozwiązania, oceniając pracę młodych kucharzy i smak dań.

 

Główną nagrodę komisja konkursowa postanowiła przyznać reprezentantkom gospodarzy, czyli wodzisławskiego Ekonomika: Agacie Materzok i Judycie Socha. Dziewczyny przygotowały karminadle z harynkiem podane na musie jabłkowo – chrzanowym z dodatkiem puree z dyni oraz duszonych liści włoskiej kapusty. Drugie miejsce otrzymała drużyna z Bielska - Białej: Jacek Orawiec i Jakub Dziedzic. Trzecie miejsce zdobył team: Dawid Domagalski i Jakub Hajduś ze szkoły gastronomicznej w Bytomiu.

 

Podczas konkursu odbył się także pokaz mistrza kuchni Bogusława Kubaszka, który wykonał dania z gęsiny.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuWodzislaw.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęśliwy w Wodzisławiu Śląskim i powiecie?




Oddanych głosów: 1079