zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Wodzisław: w „Budowlance” pokazali, jak przygotować zdrowe śniadanie

Właściwie skomponowane śniadanie zmniejsza ryzyko nadwagi, otwiera umysł i mobilizuje do pracy podczas lekcji. Dlatego wodzisławska „Budowlanka” zorganizowała dla uczniów Dzień Zdrowego Śniadania.

Reklama

8 listopada w Zespole Szkół Technicznych odbył się Dzień Zdrowego Śniadania. Celem akcji była promocja zdrowego żywienia w czasach dominacji „fast foodów”. Organizatorzy chcieli pokazać, jak łatwe jest przygotowanie zdrowego śniadania, dzięki któremu możemy cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Na specjalnie przygotowanym stoisku zostały przedstawione różnorodne propozycje zdrowych i smacznych przekąsek, napojów i dań. Uczniowie oraz pracownicy szkoły chętnie degustowali różnego rodzaju smakołyki i czerpali z nich inspiracje.

Pomysłodawczynią Dnia Zdrowego Śniadania w ZST była nauczycielka Kinga Węglarz. Do organizacji przedsięwzięcia zainspirowały ją słowa prof. Haliny Weker na temat istotnej roli śniadania: „Pierwsze śniadanie jest bardzo ważne, ponieważ po przespanej nocy poziom glukozy we krwi spada, a jeśli nie zjemy porannego posiłku może się on dodatkowo obniżyć. Upośledza to funkcje komórek całego organizmu, a szczególnie komórek nerwowych mózgu, co wpływa niekorzystnie na procesy poznawcze, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości”.

Ponadto właściwie skomponowane śniadanie zmniejsza ryzyko nadwagi, otwiera umysł i mobilizuje do pracy podczas lekcji. Należy jednak pamiętać, że jego produkty powinny być odpowiedniej jakości i wartości odżywczej.

Organizatorami akcji byli: Rada Rodziców, która sfinansowała zakup zdrowej żywności, uczennice klas II a i IV a oraz nauczyciele: Kinga Węglarz, Katarzyna Połomska oraz Anna Rynkiewicz-Ryszka.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.