zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Wyjątkowe warsztaty dla młodych kucharzy i hotelarzy w „Ekonomiku”

Tego, jak z owoców wykonać prawdziwe działa sztuki, co zrobić, by przygotować pyszne owoce morza oraz jak obsługiwać klientów na promach pasażerskich dowiedzieli się uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, podczas warsztatów prowadzonych przez specjalistów z firmy Unity Line.

Reklama

Na początek młodzi kucharze wzięli udział w warsztatach carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, które poprowadził dla nich mistrz świata w tej dziedzinie i szef kuchni MF Polonia - Mirosław Bobrowski. Młodzież doskonaliła swoje umiejętności w wycinaniu kwiatów i innych ozdobnych kompozycji w owocach. W trakcie zajęć okazało się, że kluczowym dla opanowania i rozwijania tej niełatwej sztuki jest nie tylko posiadanie pewnej ręki i ostrych noży, ale przede wszystkim ogromnych pokładów cierpliwości. Mirosław Bobrowski, który choć od lat mieszka na wybrzeżu rodzinnie związany jest z ziemią wodzisławską, opowiedział uczniom m.in. o historii sztuki rzeźbienia w owocach wywodzącej się z królewskich stołów Tajlandii, ale też o swojej przygodzie z carvingiem.

Po krótkiej przerwie uczniowie klas trzecich rozpoczęli zmagania z zupełnie innymi artykułami spożywczymi. Na tapetę wzięli coraz popularniejsze w naszym kraju owoce morza. Mirosław Bobrowski wspólnie z Krzysztofem Zielonką - nauczycielem gastronomii wodzisławskiego „Ekonomika”, poprowadzili zajęcia z prawidłowej obróbki i sporządzania potraw z takich składników, jak: krewetki, małże, ośmiornice, kalmary, wodorosty, raki, przegrzebki itp. Podczas warsztatów młodzieży udało się przygotować, a następnie spróbować m.in. koktajlu krewetkowego, sałatki frutti di mare z ostrym ananasem, paelli z owocami morza, spaghetti z sosem pomidorowym i małżami oraz sałatki z szyjkami rakowymi i awokado.

W pracowni hotelarskiej odbyły się natomiast warsztaty z zasad obsługi klientów na promach pasażerskich i statkach, podczas dalekomorskich rejsów wycieczkowych. Zajęcia poprowadził Piotr Sowiński, hotel manager MF Polonia Unity Line. Przyszli hotelarze z „Ekonomika” z zaciekawieniem słuchali wykładu, oglądali prezentację i dyskutowali, tym bardziej, że są to ich przyszłe miejsca praktyk. Młodzież z wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych już od kilku lat bierze udział w praktykach zawodowych, pływając na promach Unity Line na trasie Świnoujście-Ystad i Świnoujście-Trelleborg.

W kolejnej pracowni Robert Woronowicz – szef housekeepingu, czyli działu utrzymania czystości i porządku MF Polonia zapoznał uczniów z nowoczesnymi środkami czystości, stosowanymi w renomowanych firmach branży HoReCa. Uczniowie poznali też zasady profesjonalnej i bezpiecznej pracy w sektorze hotelowym, a także standardy czystości i obsługi pomieszczeń na promach pasażerskich.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.