Tego, jak z owoców wykonać prawdziwe działa sztuki, co zrobić, by przygotować pyszne owoce morza oraz jak obsługiwać klientów na promach pasażerskich dowiedzieli się uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, podczas warsztatów prowadzonych przez specjalistów z firmy Unity Line.
Na początek młodzi kucharze wzięli udział w warsztatach carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, które poprowadził dla nich mistrz świata w tej dziedzinie i szef kuchni MF Polonia - Mirosław Bobrowski. Młodzież doskonaliła swoje umiejętności w wycinaniu kwiatów i innych ozdobnych kompozycji w owocach. W trakcie zajęć okazało się, że kluczowym dla opanowania i rozwijania tej niełatwej sztuki jest nie tylko posiadanie pewnej ręki i ostrych noży, ale przede wszystkim ogromnych pokładów cierpliwości. Mirosław Bobrowski, który choć od lat mieszka na wybrzeżu rodzinnie związany jest z ziemią wodzisławską, opowiedział uczniom m.in. o historii sztuki rzeźbienia w owocach wywodzącej się z królewskich stołów Tajlandii, ale też o swojej przygodzie z carvingiem.
Po krótkiej przerwie uczniowie klas trzecich rozpoczęli zmagania z zupełnie innymi artykułami spożywczymi. Na tapetę wzięli coraz popularniejsze w naszym kraju owoce morza. Mirosław Bobrowski wspólnie z Krzysztofem Zielonką - nauczycielem gastronomii wodzisławskiego „Ekonomika”, poprowadzili zajęcia z prawidłowej obróbki i sporządzania potraw z takich składników, jak: krewetki, małże, ośmiornice, kalmary, wodorosty, raki, przegrzebki itp. Podczas warsztatów młodzieży udało się przygotować, a następnie spróbować m.in. koktajlu krewetkowego, sałatki frutti di mare z ostrym ananasem, paelli z owocami morza, spaghetti z sosem pomidorowym i małżami oraz sałatki z szyjkami rakowymi i awokado.
W pracowni hotelarskiej odbyły się natomiast warsztaty z zasad obsługi klientów na promach pasażerskich i statkach, podczas dalekomorskich rejsów wycieczkowych. Zajęcia poprowadził Piotr Sowiński, hotel manager MF Polonia Unity Line. Przyszli hotelarze z „Ekonomika” z zaciekawieniem słuchali wykładu, oglądali prezentację i dyskutowali, tym bardziej, że są to ich przyszłe miejsca praktyk. Młodzież z wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych już od kilku lat bierze udział w praktykach zawodowych, pływając na promach Unity Line na trasie Świnoujście-Ystad i Świnoujście-Trelleborg.
W kolejnej pracowni Robert Woronowicz – szef housekeepingu, czyli działu utrzymania czystości i porządku MF Polonia zapoznał uczniów z nowoczesnymi środkami czystości, stosowanymi w renomowanych firmach branży HoReCa. Uczniowie poznali też zasady profesjonalnej i bezpiecznej pracy w sektorze hotelowym, a także standardy czystości i obsługi pomieszczeń na promach pasażerskich.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
1932Gala Kultury i Sportu. Nagrodzono ponad 50 osób [ZDJĘCIA]
1695Roboty wkraczają do powiatu. Powstanie Branżowe Centrum Umiejętności
1685Niedziela palmowa w Godowie. Najdłuższo palma miała 17 metrów! [ZDJĘCIA]
1411Olza: jutro Jarmark Wiosenny
788Roboty wkraczają do powiatu. Powstanie Branżowe Centrum Umiejętności
1Gala Kultury i Sportu. Nagrodzono ponad 50 osób [ZDJĘCIA]
0Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
0Niedziela palmowa w Godowie. Najdłuższo palma miała 17 metrów! [ZDJĘCIA]
0Olza: jutro Jarmark Wiosenny
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert