zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

„Złote ryby” Ekonomika, czyli ogólnopolski sukces

W pierwszy weekend października uczennice Ekonomika wzięły udział w II Ogólnopolskim Konkurs Kulinarny „Czas na rybę!”. Organizatorem rywalizacji była  Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” (RLGD „Opolszczyzna”) – stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb.

Reklama

Konkurs organizowany był podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego, na Zamku w Niemodlinie. W sobotę 5 października o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyli uczniowie szkół gastronomicznych, a w niedzielę – Szefowie Kuchni z całej Polski.

Obowiązkowymi produktami w konkursie były: karp oraz maślanka. Znaczenie miał również pomysł, wykonanie, smak i oczywiście estetyka na talerzu. Współorganizatorem konkursu był opolski Szef Kuchni – Kamil Klekowski.

Nasi gastronomowie po eliminacji zostali zakwalifikowani do konkursu głównego, w którym na zamku w Niemodlinie  wystąpiło 5 drużyn. Konkurs okazał się prawdziwą „złotą rybką” dla Sylwii Smyczek z kl. II TG i Anny Elsner z Kl. III TGI, gdyż  dziewczyny zajęły w nim I miejsce. Uczennic, oprócz licznych nagród i słów uznania, zyskały również kwalifikację do przyszłorocznej edycji konkursu. Ania i Sylwia przygotowywały się do konkursu pod okiem nauczyciela gastronomii pani Judyty Lamża.

Oceń publikację: + 1 + 6 - 1 - 10

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.