W zmaganiach wzięło udział 13 dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z całego województwa śląskiego, ale także z Tczewa oraz z Czech. W regulaminowym czasie 90 minut każda załoga musiała przygotować dania z pstrąga, wykorzystując do tego również primerbę tymiankową oraz szpinak. Jak pokazał konkurs możliwości kreacji dań z ryby jest wiele.
- O to nam właśnie chodziło, aby bawić się w kuchni, bawić się składnikami, ale przede wszystkim promować zdrowe odżywianie i naturalne produkty – mówi Remigiusz Rączka, znany kucharz i pomysłodawca konkursu. Jury oceniając potrawy brało pod uwagę sposób ich przygotowania, czystość stanowiska, różnorodność wykorzystywanych technik kulinarnych no i oczywiście walory smakowe oraz wizualne potrawy.
Najsmaczniejsze zdaniem komisji konkursowej okazały się roladki z pstrąga z serkiem kozim, orzeszkami pinii oraz puree z dyni przygotowane przez Karolinę Kubiczek i Paulinę Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej. To właśnie im przyznano nagrodę główną.
>> IV Śląska Jesień Kulinarna w „Ekonomiku” – zobacz zdjęcia
Drugie miejsce zajęła drużyna gospodarzy czyli Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim w składzie Adrianna Bierza i Agata Materzok. Trzecie miejsce zajęli goście z Czech: Petr Stibora i Tomas Janicek. Zdecydowano także o przyznaniu trzech wyróżnień. Jedno z nich otrzymała drużyna z zaprzyjaźnionej szkoły w Tczewie „za kreatywność na talerzu”. Specjalne wyróżnienie czyli udział w programie kulinarnym Remigiusza Rączki wręczono uczennicom wodzisławskiego „Ekonomika”: Agacie i Adriannie! Ich danie było zaskakującym, ale przede wszystkim smacznym połączeniem pstrąga i maku. Trzecie wyróżnienie „za smak” otrzymały uczennice z Gimnazjum nr 2 w Marklowicach.
W tym samym dniu wodzisławski „Ekonomik” podpisał oficjalne porozumienie o współpracy właśnie z marklowickim gimnazjum. Jest ono efektem prowadzonych od kilku lat wspólnych działań w zakresie realizacji innowacji pedagogicznych oraz planowanej współpracy transgranicznej. – Działania te prowadzone są w zakresie gastronomii. Wykorzystujemy do tego naszą nowoczesną pracownię gastronomiczną XXI. Współpracują ze sobą zarówno uczniowie, jak i nauczyciele, co przekłada się na poszerzenie oferty edukacyjnej i wzrost poziomu kształcenia w obu placówkach – mówi Maria Lach, dyrektor wodzisławskiego „Ekonomika”.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+8 / -7Godów: Waldemar Paszylka przeszedł na emeryturę. To wieloletni dyrektor szkół w gminie
+1 / -0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Wyjątkowy koncert w NOSPR. Trwają zapisy
+0 / -2Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
0Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
0"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
0Wyjątkowy koncert w NOSPR. Trwają zapisy
0W niedzielę koncert papieski w Rogowie
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert