zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

ZSE: Młodzi kucharze zmierzyli się podczas IV Śląskiej Jesieni Kulinarnej

Już po raz czwarty w wodzisławskim „Ekonomiku” odbyła się Śląska Jesień Kulinarna. Tym razem na talerzach królował pstrąg.

Reklama

W zmaganiach wzięło udział 13 dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z  całego województwa śląskiego, ale także z Tczewa oraz z Czech. W regulaminowym czasie 90 minut każda załoga musiała przygotować dania z pstrąga, wykorzystując do tego również primerbę tymiankową oraz szpinak. Jak pokazał konkurs możliwości kreacji dań z ryby jest wiele.

 

- O to nam właśnie chodziło, aby bawić się w kuchni, bawić się składnikami, ale przede wszystkim promować zdrowe odżywianie i naturalne produkty – mówi Remigiusz Rączka, znany kucharz i pomysłodawca konkursu. Jury oceniając potrawy brało pod uwagę sposób ich przygotowania, czystość stanowiska, różnorodność wykorzystywanych technik kulinarnych no i oczywiście walory smakowe oraz wizualne potrawy.

 

Najsmaczniejsze zdaniem komisji konkursowej okazały się roladki z pstrąga z serkiem kozim, orzeszkami pinii oraz puree z dyni przygotowane przez Karolinę Kubiczek i Paulinę Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w  Bielsku – Białej. To właśnie im przyznano nagrodę główną.

 

>> IV Śląska Jesień Kulinarna w „Ekonomiku” – zobacz zdjęcia

Drugie miejsce zajęła drużyna gospodarzy czyli Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim w składzie Adrianna Bierza i Agata Materzok. Trzecie miejsce zajęli goście z Czech: Petr Stibora i Tomas Janicek. Zdecydowano także o przyznaniu trzech wyróżnień. Jedno z nich otrzymała drużyna z zaprzyjaźnionej szkoły w Tczewie „za kreatywność na talerzu”. Specjalne wyróżnienie czyli udział w programie kulinarnym Remigiusza Rączki wręczono uczennicom wodzisławskiego „Ekonomika”: Agacie i Adriannie! Ich danie było zaskakującym, ale przede wszystkim smacznym połączeniem pstrąga i maku. Trzecie wyróżnienie „za smak” otrzymały uczennice z Gimnazjum nr 2 w Marklowicach.

 

W tym samym dniu wodzisławski „Ekonomik” podpisał oficjalne porozumienie o współpracy właśnie z marklowickim gimnazjum. Jest ono efektem prowadzonych od kilku lat wspólnych działań w zakresie realizacji innowacji pedagogicznych oraz planowanej współpracy transgranicznej. – Działania te prowadzone są w zakresie gastronomii. Wykorzystujemy do tego naszą nowoczesną pracownię gastronomiczną XXI. Współpracują ze sobą zarówno uczniowie, jak i nauczyciele, co przekłada się na poszerzenie oferty edukacyjnej i wzrost poziomu kształcenia w obu placówkach – mówi Maria Lach, dyrektor wodzisławskiego „Ekonomika”.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.