Polsko-czeski projekt pt. „Polsko-czeska wyprawa kulinarna w świat” zajął pierwsze miejsce w kategorii „Najlepszy mikroprojekt o charakterze kulinarnym”. Celem działań i spotkań było nawiązanie współpracy polsko-czeskiej oraz wspólne rozwijanie zdolności i umiejętności kulinarnych.
Przypomnijmy, że to nie pierwsze kulinarne spotkanie uczniów z Rydułtów i z Czech. Już w listopadzie 2009 roku młodzi kucharze przygotowywali halloween’owe potrawy, takie jak: zupa z dyni, poncz, muffiny dyniowe czy chilli con carne. Kilka miesięcy później młodzież spotkała się w czeskiej szkole, gdzie przyrządzała desery z karmelem, marcepanem i czekoladą. Na tym oczywiście nie koniec.
Czesi chcieli również poznać dania typowo polskie i śląskie. Dlatego, w czasie wizyty w Rydułtowach, uczyli się, jak przyrządzić rosół, kluski śląskie, czerwoną kapustę, naleśniki z serem czy bigos.
Tym razem uczniowie połączyli kulinarne tradycje polskie i czeskie, co przyniosło im zwycięstwo. Czego jeszcze nauczą się młodzi, w czasie wypraw kulinarnych, dowiemy się już wkrótce!
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert