Finał konkursu odbył się w Brnie i brali w nim udział finaliści eliminacji rejonowych z całych Czech oraz goście z Polski, Francji i ze Słowacji. Młodzi kucharze mieli za zadanie w ciągu 45 minut przygotować danie z piersi z indyka. Dodatkowo każdy uczestnik losował dwa produkty, które należało wkomponować w danie.
Wodzisław godnie reprezentował Michał Kawulok, uczeń trzeciej klasy o profilu gastronomicznym. Młody kucharz wylosował szpinak i mrożoną masę jajeczną. Z tych składników stworzył danie, dzięki któremu zdobył srebrny medal. Pełna nazwa potrawy to pierś indycza nadziewana wątróbką, pieczarkami i szpinakiem, w towarzystwie pulpecika z gremolatą na winnej galaretce agarowej, z dodatkiem puree selerowego, fasolki mamuciej i sosu estragonowego.
- Srebrny medal to bardzo wysoka ocena umiejętności naszego ucznia. Jurorzy podkreślali jego świetną organizację i higienę pracy, doskonale zorganizowane Mis en place, czyli odpowiednie przygotowanie wszystkich surowców oraz wyborny smak potrawy – mówi Elżbieta Kaczmarek-Wija, nauczycielka Michała.
Warto dodać, że to nie pierwszy sukces Zespołu Szkół Ekonomicznych w konkursie w Brnie. W minionym roku Seweryn Jakubiec wywalczył brązowy medal.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert