Robert Sowa to mistrz kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce, znany szerokiej publiczności z programów telewizyjnych i audycji radiowych, autor książek, nauczyciel wielu znanych szefów kuchni, a do niedawna właściciel słynnej restauracji „Sowa i Przyjaciele”. Kucharz odwiedził wodzisławski „Ekonomik”, by przeprowadzić warsztaty kulinarne dla uczniów. W trakcie warsztatów uczniowie nie tylko przygotowywali oryginalne dania - takie jak np. tatar z łososia podany na pumperniklu z emulsją z chrzanu wasabi, zupa hiszpańska z kiełbasą chorizo, warzywami i kolendrą oraz orientalna pierś z kaczki na makaronie ryżowym z kapustą pak choi, słodkim sosem sojowym i prażonymi ziarnami sezamu – ale też mieli okazję, by porozmawiać z gościem, poznając tajniki dobrej kuchni.
>> Warsztaty kulinarne z Robertem Sową w „Ekonomiku” – zobacz zdjęcia
Kulinarny autorytet opowiedział młodzieży o tym, jakie trendy kulinarne panują teraz w gastronomii oraz na czym polega nowoczesna kuchnia regionalna w dobie kuchni fusion. Oprócz warsztatów w „Ekonomiku” odbyły się także eliminacje do konkursu „Kulinarny Talent 2017”, którego pomysłodawcą jest Robert Sowa. Zadaniem uczestników, czyli uczniów klas drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych: Pauliny Matloch, Klaudii Kiełkowskiej, Tomasza Rzazonki, Dominiki Rupik i Kacpra Luleczki, było przygotowanie dwóch porcji dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych składników, takich jak cała kaczka, wątróbka drobiowa, topinambur, pomarańcze i zestaw przypraw.
Na przygotowanie dania konkursowego uczniowie mieli godzinę. Obowiązkiem każdego uczestnika było wyluzowanie kaczki, a następnie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem dowolnie wybranego przez siebie elementu. Konkursową rywalizację wygrała Klaudia Kiełkowska, drugie miejsce zajął Kacper Luleczko, a trzecie ex aequo Paulina Matloch i Tomasz Rzazonka. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni, a zwyciężczyni dodatkowo otrzymała zaproszenie na finał dziewiątej edycji konkursu, który odbędzie się w Warszawie podczas XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert