Wczoraj, 29 marca, w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej, odbyła się trzecia edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. W zmaganiach pod nazwą "Młodzi gotują 2011" uczestniczyło 26 uczniów z Tychów, Katowic, Dąbrowy Górniczej, Rydułtów, Jastrzębia Zdroju, Cieszyna, Wisły, Piekar Śląskich, Gliwic, Bytomia, Siemianowic Śląskich, Rybnika i Wodzisławia.
Konkurs składał się z testu z wiedzy gastronomicznej oraz zasad żywienia i części praktycznej wykonywanej w zespołach dwuosobowych, a także wypowiedzi ustnej przed szefami kuchni. Tematem tej edycji zmagań kulinarnych były gołąbki z sosem w dowolnej aranżacji.
Wodzisławski Zespół Szkół Ekonomicznych reprezentowali Natalia Szypuła z klasy I TG i Błażej Kubica z klasy II B ZSZ pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych - Judyty Lamży oraz Krzysztofa Zielonki.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej popisali się mistrzowskim debiutem zdobywając drugie miejsce, puchar dla szkoły i nagrody dla siebie. Jury wysoko oceniło ich kunszt kulinarny, rewelacyjną współpracę zespołu młodych kucharzy oraz niecodzienną interpretację tematu, czyli gołąbków w sosie.
Natalia i Błażej podali faszerowane brukselki jako "Mini gołąbki z kaszą jaglaną i nutą ryby maślanej w duecie sosów serowego i pomidorowego".
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert