Wodzisławska szkoła podczas zawodów rozgrywanych 3 października debiutowała w prestiżowym konkursie na rynku czeskiej gastronomii. Podczas konkursu oceniana była praca zespołowa ucznia i mistrza. Mistrz – instruktor praktycznej nauki zawodu lub restaurator wraz ze swoim uczniem reprezentującym szkołę wspólnie przygotowują danie konkursowe.
Tematem tegorocznego konkursu było udo z kurczaka w nowoczesnej aranżacji. Na scenie pod okiem jury i kamer uczestnicy przygotowywali 5 porcji dania i musieli poradzić sobie z zadaniem w ciągu zaledwie 50 minut wraz z obróbką wstępną, dekoracją i czynnościami porządkowymi na stanowisku pacy.
Ocenie polegała innowacyjność dania i profesjonalna technika w obróbce mięsa drobiowego, higiena produkcji, zespołowa praca uczeń-nauczyciel, nowoczesne techniki kulinarne, dobór dodatków sezonowych, aranżacja dania na talerzu i najwięcej punktów za walory smakowe potrawy.
Reprezentanci „Ekonomika”, uczennica Iwona Kopiec i Krzysztof Zielonka pokonali w finale 10 drużyn zdobywając złote medale i puchar za pierwsze miejsce. Wodzisławska drużyna podała wyśmienite danie pod nazwą „Duet roladki drobiowej z wątróbką z orzechami i pieczonej pałki na sosie demi glas w towarzystwie babeczki szpinakowej z kaszy kus-kus i puree selerowo-gruszkowego".Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert