Uczniowie szkół polskich i czeskich rywalizowali 29 maja w Rydułtowach w III Mistrzostwach Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów. Wśród kucharzy bezkonkurencyjna okazała się ekipa Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.
Kucharze musieli poradzić sobie z konkurencją „Wiosenne inspiracje z indykiem”.
Najlepsze okazały się Karolina Bogocz i Beata Glinka z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Drugie miejsce zajęły Veronika Hanzelková i Tereza Takovová ze Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb we Frytku-Mistku w Czechach. Podium uzupełniła reprezentacja gospodarzy z ZSP 2 w Rydułtowach - Nikola Glenc i Dawid Franiczek.
Z kolei zmagania kelnerów odbywały się pod hasłem „Kelner doradca kulinarny”. Tutaj zwyciężył Patryk Pokorski z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie, druga była Radka Bachorková z Frydka-Mistka, a trzecia Justyna Czorny z ZSP 2 w Rydułtowach.
Konkurencje odbywały się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, która zorganizowała wydarzenie oraz w Restauracji Platinum w Rydułtowach. Zapraszamy do oglądania zdjęć. Nagrody i puchary wręczali Katarzyna Zöllner-Solowska, szefowa powiatowej oświaty i Roman Juzek, przedstawiciel wodzisławskiego Cechu.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuWodzislaw.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Urodzinowa niespodzianka dla Bartka. Policjanci spełnili jego marzenie!
+13 / -9Kolejna edycja Festiwalu "ŚpiewaMY". Znów było wyjątkowo!
+0 / -1Uczeń „Budowlanki” najlepszy na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych
+9 / -10"Okrakiem przez wiek. Strzępy pamięci". Spotkanie z dr Józefem Musiołem
+0 / -1Taniec: Miraż i DanceCap przywożą medale z mistrzostw w Pawłowicach
+0 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuWodzislaw.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert